Arhivă : Cronici Înapoi

Formația Anatolia în recital la ICR București

Publicat: luni, 31 Octombrie 2011 , ora 14.31

Cum ne-a obișnuit de ceva vreme, Institutul Cultural Român a propus publicului bucureștean o nouă întâlnire în care muzica balcanică s-a împletit cu cea din orientul apropiat. Seria de evenimente Când bizanțul eram noi a avut de această dată în prim-plan formația turcă Anatolia.

Ideea recitalului ce a avut loc vineri, 28 octombrie 2011, a fost aceea a unei incursiuni în lumea muzicii de dans din zona Mării Egee și a Peninsulei Balcanice. Membrii ansamblului condus de Neva Özgen, ce a cântat la instrumentul tradițional turcesc kemençe, au fost violonistul Hakan Șensoy, lutistul Mehmet Bitmez, violoncelista Yelda Özgen Öztürk, chitaristul Tolgahan Çoğulu și percuționistul Güray Cantürk.


Un program muzical mai puțin obișnuit

Repertoriul propus de aceștia a fost unul interesant și a avut câteva puncte mai puțin obișnuite. În general s-au interpretat lucrări clasice turcești, însă pe parcurs am întâlnit și pagini din creația lui Grigoraș Dinicu. Poate cel mai surprinzător moment a fost interpretarea Dansurilor românești de Bela Bartok într-o manieră ce evoca mai degrabă spațiul oriental, decât cel dunărean.

Punctul culminant al întâlnirii a fost reprezentat de momentul improvizatoric realizat de muzicieni, ocazie în care fiecare și-a dovedit măiestria în mânuirea instrumentului său. Trebuie menționat că amfitrionul serii a fost, ca de obicei, Constantin Răileanu, liderul grupului Anton Pann.

Per ansamblu, recitalul ansamblului Anatolia a fost o experiență plăcută pentru publicul bucureștean.

Radu Mihalache