Arhivă : Cronici Înapoi

Pat Metheny Trio în concert la București

Publicat: miercuri, 26 Octombrie 2011 , ora 14.53

Concertul din seara de marți, 25 octombrie 2011, este unul dintre momentele cele mai importante ale agendei muzicale pe 2011 în București și în România. Am avut plăcerea să-l admir pe unul dintre cei mai mari chitariști care s-a născut pe această planetă, Pat Metheny, alături de incredibilul baterist Bill Steward și de contrabasistul Larry Grenadier - doi muzicieni excepționali și în afara grupului Pat Metheny, care a ales de data aceasta să vină în magica formulă de trio, la care a adăugat câteva elemente de pe albumul Orchestrion, unde este o întreagă mașinărie - un mecanism acționat electromecanic, coordonat de Pat Metheny prin comenzi prin pedalier, lucru care a dus la ceva ce nu s-a mai întâmplat niciodată pe scena Sălii Palatului și nicăieri în altă parte la noi, un lucru care ne-a conectat foarte frumos, dar și foarte ferm cu realitatea muzicală.


Memorabil

Nu mai avea rost să subliniem dureroasa diferență, colosala diferență, între ce se întâmplă aici și ce se întâmplă în alte părți - nivelul de pregătire, mentalitatea și ținuta muzicienilor de afară. De data aceasta, Pat Metheny - pe care eu, personal, îl aștept de 20 de ani - iar el, la fel, a spus că nu se știe cum s-a nimerit că până acum nu a ajuns în România, dar e bine că a ajuns și acum - ne-a oferit un concert cu muzică de o frumusețe extraordinară atât componistic, dar mai ales interpretarea a fost extraordinară. Un interplay cum rar am mai auzit la vreun grup și care a lăsat mască dezolant de puținii spectatori care au venit. Sunt indignat să știu că, în România, Pat Metheny, la prima lui apariție, a avut sub 2000 de spectatori.

A fost un concert memorabil, după opinia mea, și ca dovadă în acest sens, starea pe care o aveam aseară, după concert, o am și acum.

Berti Barbera