Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de marți seară

Publicat: miercuri, 19 Octombrie 2011 , ora 13.13

Seria de concerte din cadrul Stagiunii de marți seara prezentate de Filarmonica "George Enescu" a revenit în atenția publicului printr-un recital de pian susținut de către pianista Mădălina Pașol. Ciclul de concerte camerale ce se impune din ce în ce mai mult în atenția melomanilor se află la al treilea sezon.

Recitalul din 11 octombrie face parte din manifestările dedicate Anului Franz Liszt. Programul prezentat de pianista româncă Mădălina Pașol a debutat cu legendara Sonată în si minor, urmată de Valse oubliée și de Valsul Faust, concert parafrază din opera Faust de Charles Gounod.


Iată ce a declarat Mădălina Pașol după recital:

«Inițiativa acestui recital a pornit acum aproape un an și jumătate, când m-am întors în România pentru admiterea la doctorat. Atunci m-am întâlnit cu doamna Sârbu, organizatoarea Stagiunii de marți seara, și am convenit să deschid stagiunea Liszt de anul acesta. Sonata de Liszt mă acompaniază în carieră de multă vreme și am avut ocazia să o cânt în diferite recitaluri, emisiuni de radio și televiziune și, de asemenea, la unele concursuri la care am participat.»


Aflăm din rândurile de mai jos și impresia pe care recitalul a lăsat-o pianistului Toma Popovici, aflat în sală:

«Am așteptat să se termine ca să-mi pot forma o părere completă. Am ascultat două fațete total opuse ale lui Liszt. Am să încep cu a doua fațetă, cea din partea a doua a recitalului - un Liszt spectaculos, cuceritor, monden, un Liszt foarte strălucitor; iar în prima parte - un Liszt complex, preocupat de probleme existențiale, un Liszt foarte complicat. Acest lucru s-a reflectat foarte bine și în viziunea pianistei, în atitudinea față de aceste două stiluri total diferite ale lui Liszt.»


Pianista Mădălina Pașol este stabilită de câțiva ani în Germania și revine adesea în România, unde este membru asociat al Universității Naționale de Muzică București.


Janina Bădici