Arhivă : Cronici Înapoi

Imago Mundi - deschiderea Turneului 'Isvor'

Publicat: marți, 11 Octombrie 2011 , ora 15.36

În seara de sâmbătă, 8 octombrie 2011, Turneul Isvor al formației de muzică veche Imago Mundi a debutat cu un recital susținut pe scena Studioului de Operă al Universității Naționale de Muzică din București. Acesta își propune să familiarizeze publicul tânăr și nu numai, cu muzica tradițională românească.


Subiect de actualitate - muzica tradițională românească

Într-o vreme în care prelucrările folclorice de o calitate îndoielnică sunt la ordinea zilei, acest spectacol a prezentat o altfel de perspectivă asupra muzicii vechi din spațiul dunărean. Împletirea sonorităților de instrumente tradiționale - precum cobza sau drâmba, cu cele ale instrumentelor proprii orchestrei simfonice, deși au redus din autenticitatea acestei interpretări, au conferit totuși o culoare deosebită serii.

Grupul Imago Mundi - adică oboista Oana Mariș, flautistul Adrian Buciu, violonistul Ștefan Barbu, chitaristul Cătălin Ștefănescu și percuționistul Daniel Ivașcu - a propus publicului, din păcate nu foarte numeros, o întâlnire cu principalele genuri muzicale ce au luat naștere sau doar au înflorit pe teritoriul țării noastre, precum geamparaua, hora, cântecul de leagăn și, nu în ultimul rând, colindul. Formația a interpretat, de asemenea, trei lucrări din creația lui Dimitrie Cantemir, luând astfel parte la fenomenul mai amplu de redescoperire a muzicii scrise de marele cărturar și Domn al Moldovei.


Simbioză artistică de bun augur

Întregul traseu sonor a fost însoțit de proiecții video realizate de Cristian Stănoiu. Această simbioză artistică a fost una de bun augur, care a realizat o seară agreabilă pentru auditoriu; cu alte cuvinte, a fost un început de bun augur pentru Turneul național Isvor.


Radu Mihalache