Arhivă : Cronici Înapoi

Prima ediție a decernării Premiilor Uniunii Muzicienilor Interpreți din România

Publicat: luni, 3 Octombrie 2011 , ora 13.56

Sâmbătă, 1 octombrie 2011, a avut loc, în Aula Palatului Cantacuzino din București, Gala Premiilor Uniunii Muzicienilor Interpreți din România, aflată la prima ediție. Data aleasă pentru organizarea acestui eveniment nu a fost una întâmplătoare, ci a urmat propunerea de a sărbători pe 1 octombrie Ziua Internațională a Muzicii, lansată de Yehudi Menuhin în 1975, în calitate de Președinte al Consiliului Internațional pentru Muzică al UNESCO. În cadrul Galei prezentate de Președintele UNIMIR, prof. univ. dr. Miltiade Nenoiu, au fost decernate diplome și medalii pentru artiști consacrați, dar și pentru tineri muzicieni.

Premiul de excelență pentru întreaga activitatea fost oferit unor artiști precum pianistul Valentin Gheorgiu, soprana Mariana Slătinaru-Nistor, basul Pompei Hărășteanu și violonistul Daniel Podlovski. La secțiunea Tineri Muzicieni au fost premiați pianistul Mihai Ritivoiu, sopranele Valentina Naforniță și Veronica Anușca, violoncelistul Ștefan Cazacu și violonista Cristina Goicea, iar Premiul pentru eveniment în cadrul Festivalului Internațional George Enescu a fost oferit pianiștilor Dan Grigore, Luiza Borac, Viniciu Moroianu, dirijorilor Cristian Mandeal, Horia Andreescu și Tiberiu Soare.

În cadrul aceleiași seri a fost deschisă și prima stagiune concertistică a Uniunii, printr-un recital susținut de trei dintre tinerii interpreți premiați: Ștefan Cazacu, Veronica Anușca și Mihai Ritivoiu, care au interpretat lucrări de Händel, Popper și Liszt.


Iată ce ne-a declarat la finalul Galei, Președintele Uniuni Muzicienilor Interpreți din România, domnul Miltiade Nenoiu:

«Generațiile trec neonorate și spunea cineva că pentru artiști contează foarte mult mai ales o distincție, o vorbă bună, o recunoaștere a activității. Eram obligați să o facem și să pășim cu dreptul, întrucât noi ne numim UNIMIR și am început activitatea în iunie, practic. Și din iunie până acum am tot gândit și am ajuns la concluzia să dăm aceste numeroase premii, tocmai pentru că suntem datori unor generații de muzicieni.»

Andreea Chiselev