Arhivă : Cronici Înapoi

OEDIPE de George Enescu - premieră a Operei Naționale București

Publicat: miercuri, 7 Septembrie 2011 , ora 13.16

Opera Națională București prezintă, în cadrul celei de-a XX-a ediții a Festivalului Internațional "George Enescu", o nouă producție a operei Oedipe, care va avea premiera pe data de 15 septembrie, de la ora 19.00. Teatrul liric bucureștean continuă astfel tradiția de a prezenta, la aproape fiecare ediție a festivalului, o nouă montare a operei lui George Enescu.

Spectacolul a fost pus în scenă de regizoarea Anda Tăbăcaru Hogea și aduce în fața publicului o parte dintre cei mai talentați artiști lirici ai Operei Naționale București. La pupitrul dirijoral se va afla Tiberiu Soare, scenografia este semnată de Viorica Petrovici, coregrafia de Răzvan Mazilu, iar maestru de cor, respectiv maestru cor de copii, sunt Stelian Olariu și Vasile Corjos.

Iubitorii de operă îl vor putea reasculta în rolul titular pe baritonul Ștefan Ignat, alături de Horia Sandu (Tiresias), Ionuț Pascu (Creon), Valentin Racoveanu (Păstorul), Ștefan Schuller (Marele preot), Pompeiu Hărășteanu (Phorbas), Mihnea Lamatic (Paznicul), Vicențiu Țăranu (Teseu), Mihai Lazăr (Laios), Oana Andra (Iocasta), Ecaterina Țuțu (Sfinxul), Simona Neagu (Antigona), Antonela Bârnat (Meropa), Sidonia Nica (O femeie tebană).

Parcursul operei Oedipe de George Enescu la Opera Națională București este strâns legat de cel al festivalului care poartă numele marelui compozitor. Stagiunea 1958 - 1959 a fost marcată de premiera națională a acestei opere, la două decenii de la cea mondială de la Paris (1936). Spectacolul a fost prezentat în cadrul primei ediții a Festivalul Internațional "George Enescu", la 22 septembrie 1958. Echipa de realizatori era una de excepție (dirijor: Constantin Silvestri, regia: Jean Rânzescu, decoruri: Roland Laub, costume: Ofelia Tutoveanu, maestru de cor: Gheorghe Kulibin, coregrafia: Gelu Matei).

În stagiunea 1991 - 1992 a avut loc o nouă montare a operei Oedipe, titlu repus în scenă în stagiunile 1995 - 1996, 2003 - 2004, 2009 - 2010 (în această din urmă stagiune fiind o coproducție ONB - Théâtre du Capitole din Toulouse). Toate aceste spectacole au fost prezentate în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu".