Arhivă : Cronici Înapoi

Festivalul și Concursul Internațional de Canto 'Hariclea Darclée'

Publicat: marți, 9 August 2011 , ora 14.41
«Manifestări artistice așteptate de brăileni ca pe niște evenimente care le aparțin…» - a spus soprana Lucia Stănescu într-o intervenție telefonică de la Livorno, în 4 august 2011. A fost omagiată alături de o altă soprană - Magdalena Cononovici - venită special de la Strasbourg. Pentru performanțele lor artistice - Lucia Stănescu în repertoriul verist și Magdalena Cononovici în cel wagnerian - cele două soprane au primit, în seara zilei de 6 august 2011, diploma de onoare și medalia «Hariclea Darclée».

5 august - Conferința de presă

Cu o seară înainte - pe 5 august - Teatrul «Maria Filotti» din Brăila a fost gazda conferinței de presă susținute, ca în fiecare an, de dr. Stephan Poen. Tema de anul acesta - Mariana Nicolesco în universul lui Franz Liszt și al lui Gustav Mahler; doi muzicieni celebrați anul acesta - două secole de la nașterea compozitorului maghiar și un secol de la moartea creatorului austriac. Conferința a fost ilustrată audio-vizual cu înregistrări ale Marianei Nicolesco interpretând 3 Sonete pe versuri de Petrarca de Franz Liszt și finalul Simfoniei a IV-a de Gustav Mahler. Conferința a fost urmată de un recital de lieduri din creația celor doi compozitori susținut de nouă tineri artiști laureați ai edițiilor anterioare ale Concursului de Canto «Hariclea Darclee». O amintim doar pe Edith Borsos - câștigătoarea marelui premiu al ediției 2010.

Cursurile de măiestrie…

susținute de soprana Mariana Nicolesco s-au încheiat în seara de 6 august cu un maraton artistic în care au evoluat numai puțin de 55 de tineri din Canada, Statele Unite ale Americii, China, Armenia, Rusia, Moldova și România. Ei s-au bucurat, ca și publicul aflat în sală, de indicațiile prețioase, pe alocuri pline de umor, dăruite cu atâta energie de soprana Mariana Nicolesco.

Jeanine Costache