Arhivă : Cronici Înapoi

Dirijorul Christian Badea și Bucharest Strings Orchestra în seria 'Seratelor muzicale în București'

Publicat: joi, 30 Iunie 2011 , ora 13.21

Dirijorul Christian Badea și ansamblul la pupitrul căruia s-a aflat în concertul din 29 iunie 2011, Bucharest Strings Orchestra, au ales un repertoriu dificil, cu lucrări de secol XX, dar și o creație din perioada romantismului târziu.

Serata organizată de Asociația Cultuală Lanto arte a început cu superba Simfonie simplă de Benjamin Britten, în care muzicienii au creionat, în culori sonore diverse, caracterul celor patru părți: astfel am putut asculta o primă parte clasică, luminoasă, urmată de o mișcare Pizzicato jucăușă ce a contrastat cu sentimentalismul Sarabandei, pentru ca finalul lucrării să ne bucurăm de vigoarea și prospețimea acestui tânăr ansamblu.

Și dacă în Simfonia simplă publicul a savurat latura lejeră, relaxantă a muzicii, piesa ce a urmat, compusă în 1945, la 10 ani după prima, a evidențiat profunzimea și sensul meditativ al artei sonore. Lucrarea Metamorfoze de Richard Strauss - extrem de dificilă, în special pentru o orchestră alcătuită din instrumentiști atât de tineri, a fost interpretată inteligent, cu o tehnică bine pusă la punct și construcții dinamice coerente.

Am rămas și în debutul celei de-a doua părți a concertului în zona dramatică și melancolică a muzicii, întâmplător potrivită cu vremea de afară, ascultând celebrul Adagio de Samuel Barber. Apoi, atmosfera s-a înseninat din nou pe acordurile și melodiile cantabile ale Serenadei în Do major de Piotr Ilici Ceaikovski.

Concluzionând, aș spune că fost un program greu, consistent, interpretat ireproșabil de membrii Orchestrei "Bucharest Strings" - majoritatea studenți sau absolvenți ai Universității Naționale de Muzică București. S-a putut simți, pe întreg parcursul concertului, schimbul de energie și idei muzicale între acest proaspăt format ansamblu și celebrul dirijor Christian Badea, care a știut, poate la fel ca și maestrul Cristian Mandeal în fruntea Orchestrei Române de Tineret, să le insufle artiștilor pasiunea pentru muzică și plăcerea de a cânta.

Larisa Clempuș