Arhivă : Cronici Înapoi

Familia Cazacu în recital la Ateneu

Publicat: joi, 23 Iunie 2011 , ora 14.18

Miercuri, 22 iunie 2011, a avut loc în sala mare a Ateneului un recital susținut de familia Cazacu. Aceasta, alături de invitați, a oferit publicului o seară de neuitat.

Familia…

Prima jumătate a programului i-a avut în prim-plan pe violonceliștii Marin și Ștefan Cazacu, flautista Constanța Cazacu și violonista Iulia Adriana Cazacu. Aceștia, acompaniați de pianista Steluța Radu, au interpretat solo sau în diverse formule camerale, lucrări ce poartă semnăturile unor mari compozitori precum Joseph Haydn, Gabriel Fauré sau Serghei Rahmaninov. Astfel, fiecare membru al familiei a avut ocazia să-și pună în valoare talentul și măiestria instrumentală. De la fragmente de o sensibilitate unică și până la pasaje solicitante din punct de vedere tehnic, muzicienii au oferit un spectacol complet.

… și invitații

În cea de-a doua parte a serii, familiei de artiști i s-au alăturat pe scenă contrabasistul Răzvan Popescu, percuționista Ilinca Lorenz și ansamblul Violoncellissimo, grup format din foști și actuali studenți ai maestrului Marin Cazacu. Pentru această formulă inedită, cu 12 violoncele pe scenă, și repertoriul a fost unul special, cuprinzând creații binecunoscute, precum Adagio de Tomaso Albinoni, Libertango de Astor Piazzola, o versiune jazz a celebrului Rondo Alla Turca de de W. A. Mozart, chiar și o prelucrare a cântecului folcloric Mociriță cu trifoi.

Acest recital al familiei Cazacu se înscrie într-un proiect mai amplu demarat de Asociația culturală Lanto Arte, proiect ce-și propune să aducă pe scena Ateneului unele dintre cele mai importante familii de muzicieni din România, în cadrul Seratelor muzicale estivale. Așteptăm și alte evenimente de acest gen, păstrând până atunci în auz sunetul cald de violoncel.


Radu Mihalache