Arhivă : Cronici Înapoi

Final de stagiune pentru Orchestra Națională Radio!

Publicat: luni, 20 Iunie 2011 , ora 12.40

Final de stagiune pentru Orchestra Națională Radio! Vineri, 17 iunie 2011, Studioul "Mihail Jora" a fost asaltat de public din cel puțin trei motive, dacă luăm în considerare datele înscrise pe afișul ultimului concert susținut de către ansamblu în stagiunea 2010-2011. Primul motiv l-a constituit prezența, în postura de solist al serii muzicale, a violonistului Alexandru Tomescu; al doilea motiv important este faptul că la pupitrul Orchestrei Naționale Radio s-a aflat Tiberiu Soare, iar al treilea motiv fiind programul concertului ce a reunit deopotrivă lucrări din perioada romantismului muzical și din secolul XX.

O vioară cât două

Am admirat încă o dată firescul cu care violonistul Alexandru Tomescu interpretează piese de factură diferită - în acest caz redând atmosfera întunecată, misterios-premonitorie a Poemului op.25 de Ernest Chausson și temperamentul puternic al Havanezei op.83 de Camille Saint-Saëns - în care se întâlnesc ritmuri hispanice și pasaje de virtuozitate. Mai mult, proaspăt întors din Turneul Național "Stradivarius", muzicianul a oferit, în bis, un opus semnat Nicolò Paganini: un Duo pentru vioară solo alcătuit din două planuri melodice, ușor de susținut dacă ar fi fost interpretat de două viori.

Stagiunea s-a încheiat, concertele însă, nu

Sonoritățile romantice ale serii au fost completate de două lucrări aparținând secolului XX, remarcabile în primul rând în plan orchestral; dirijorul Tiberiu Soare a imprimat celor Trei dansuri românești de Theodor Rogalski nuanțe diverse - prin intermediul contrastelor de tempo, scoțând în evidență frumusețea temelor muzicale, culorile timbrale sugestive și ritmurile, când discrete, când exuberante.

Simfonia a X-a în mi minor de Dmitri Șostakovici a încheiat concertul în ropote de aplauze, așa cum era normal să se întâmple după prezentarea partiturii impregnate de o sobrietate apăsătoare, contrapunctată de aluzii ironice. Se pare că aplauzele vor continua, căci Orchestra Națională Radio va relua lucrarea și în această săptămână, în cadrul turneului ce se va desfășura la Varna.

Alexandra Cebuc