Arhivă : Cronici Înapoi

Cadmiel-Alexandru Boțac, invitat în cadrul Stagiunii de marți seara

Publicat: joi, 16 Iunie 2011 , ora 10.27

Laureat al Premiului I la prima categorie de vârstă a Concursului Național de Pian organizat de Radio România Muzical în cadrul "Zilelor Lipatti", la sfârșitul anului trecut, Cadmiel-Alexandru Boțac a susținut în 14 iunie 2011, în cadrul Stagiunii de marți seara, un recital la Sala Mică a Ateneului Român. Am recunoscut încă o dată în tânărul pianist - care tocmai a terminat clasa a VIII-a la Școala de Muzică din Sighetu Marmației - un muzician înzestrat deopotrivă cu talent și cu hotărârea de a-și depăși propriile limite, fapt indicat în primul rând de programul dificil, în care au fost incluse Sonata op.13, "Patetica", de Ludwig van Beethoven și Scherzo nr. 2 de Frédéric Chopin.

Ecouri ale trecutului

Deși patetismul - acea capacitate de a înduioșa și emoționa - este o atitudine greu de redat muzical, Cadmiel-Alexandru Boțac a reușit să creeze - așa cum numai un muzician în vârstă de 14 ani o poate face - atmosfera profund introspectivă caracteristică Sonatei nr. 8 op.13 în do minor, "Patetica" de Ludwig van Beethoven - atmosferă rezultată din alăturarea unor contraste timbrale și care oscilează în permanență între "suspinul" din registrul grav al pianului și pasajele cantabile ale mâinii drepte - sugerând poate ecouri ale trecutului.

De la melancolie la revoluție

Prin interpretarea studiilor op.10 nr. 9, op.25 nr. 12, a Valsului Briant op.34 nr.1 și a Scherzo-ului nr.2 în si bemol minor, tânărul pianist a reușit să tălmăcească într-o manieră proprie, entuziastă, diferitele fațete ale muzicii lui Frédéric Chopin - de la caracterul dansant și sentimentul melancolic, până la atitudinea revoluționară. Fără îndoială, Cadmiel-Alexandru Boțac se numără printre cele mai promițătoare tinere talente ale prezentului.


Alexandra Cebuc