Arhivă : Cronici Înapoi

Recital Rebeca Omordia la Sala Mică a Ateneului

Publicat: miercuri, 8 Iunie 2011 , ora 20.25

Ziua de 7 iunie 2011 a fost o zi de marți, deci a fost recital la Sala Mică a Ateneului Român. Protagonistă - pianista Rebeca Omordia, care a ales să abordeze de-a lungul serii Sonata op. 109 în Mi major pentru pian de Ludwig van Beethoven, Poloneza-Fantezie de Frédéric Chopin, Scherzoul nr. 4 de același compozitor și, la final, două momente din Suita Gaspard de la Nuit de Maurice Ravel.

Interpretare curată

Rebeca Omordia a dat dovadă de sensibilitate și bun gust în interpretarea programului ales. Cu o tehnică foarte exactă, cu multă atenție pentru menținerea tempoului, a trecut prin piesele din afiș cu foarte mare atenție, dovedind o grijă deosebită pentru respectarea indicațiilor din partituri. În Sonata de Beethoven a redat contrastele dinamice atât de caracteristice acestui compozitor. În Poloneza-Fantezie de Chopin, s-a resimțit melancolia ce trebuie să-l fi încercat pe compozitor departe de țara natală. Scherzoul a fost, după cum îi este și numele, glumeț, imprevizibil, pentru ca, în sfârșit, Ondine și Scarbo de Ravel să capete acele întorsături misterioase conținute de partitură.

Răsplată generoasă

Rebeca Omordia a oferit, așadar, un program curat, o interpretare corectă, lineară, dublată de o tehnică îngrijită. Chiar dacă au fost puțini spectatori în sală, aceștia au recompensat-o pe pianistă cu aplauze calde și generoase.

A fost un concert de marți agreabil, iar undele pieselor din Gaspard de la Nuit s-au prelungit în seara ce abia se instala peste București, dându-i un aer subtil de mister.

Petra Gherasim