Arhivă : Cronici Înapoi

Orchestra Filarmonicii George Enescu în deschiderea Festivalului World Symphony de la Moscova

Publicat: miercuri, 8 Iunie 2011 , ora 13.22

Maestrul Horia Andreescu împreună cu Orchestra Filarmonicii George Enescu s-au aflat la Moscova, unde au fost invitați să deschidă, vineri, 3 iunie 2011, în Sala Coloanelor, Festivalul World Symphony organizat sub înaltul patronaj al președintelui Rusiei, Dmitri Medvedev și al Ministerului Culturii din Rusia.

Orchestra bucureșteană a interpretat Simfonia I de Ludwig van Beethoven și Simfonia a II-a de George Enescu. Manifestarea este ocazionată de celebrarea zilei naționale a Rusiei, în data de 12 iunie. Sâmbătă, 4 iunie 2011, maestrul Horia Andreescu și Orchestra Filarmonicii George Enescu susțin încă un concert în cel mai estic oraș european, Perm, unde interpretează Concertul românesc de Gyorgy Ligeti, Preludiile de Franz Liszt și Simfonia a II-a de George Enescu.

Mai multe detalii aflăm din corespondențele de la Moscova, semnate de colega noastră Sorina Goia:


3 iunie 2011

Pe lângă faptul că deschide festivalul amintit, Filarmonica bucureșteană condusă de maestrul Horia Andreescu vine într-un context cât se poate de onorant, pentru că sunt invitate aici și Filarmonica cehă, cu un program Dvorak-Smetana, Orchestra din Saratov, cu lucrări de Ceaikovski, Rimsky Korsakov și Prokofiev, Simfonia Varșovia cu Penderecki în dubla ipostază de compozitor-dirijor și, finalul, în 12 iunie cu Filarmonica Națională a Rusiei, în care dirijorul Vladimir Spivakov a ales un program integral Rahmaninov.

Cum a decurs seara inaugurală a festivalului vă voi spune mâine (4 iunie - n.r.), când, așa cum am spus deja, Filarmonica George Enescu va fi la Perm pentru un al doilea concert.


4 iunie 2011

Succes deplin vineri, 3 iunie, pentru Filarmonica George Enescu în deschiderea Festivalului mondial al orchestrelor simfonice. Maestrul Horia Andreescu și muzicienii români au deschis cea de-a VI-a ediție cu un program Beethoven-Enescu-Dinicu ce a avut un succes total.

Publicul prezent în sala Coloanelor din centrul Moscovei, lângă Kremlin, a aplaudat după fiecare parte a Simfoniei I de Beethoven, după fiecare parte a Simfoniei a II-a de George Enescu și mai ales după Hora staccato, cu trompetista de numai 14 ani, Svetlana Astașkina, în ipostază solistică. Vreau să adaug că, în cursul dimineții, mai multe posturi naționale de televiziune au reflectat succesul pe larg, în reportaje, interviuri de la conferința de presă, dar și cu fragmente de muzică.

La concert au fost prezente oficialități ruse, dar și române, printre care s-a aflat și ambasadorul României la Moscova. Sâmbătă, la ora 5.30, filarmonica bucureșteană a plecat la Perm unde reia Simfonia a II-a de George Enescu, în program figurând și poemul Preludiile de Liszt și Concertul românesc de GyörgyLigeti.

Festivalul deschis de muzicienii noștri vineri, 3 iunie, continuă până în 12 iunie și sunt invitate aici Filarmonica Cehă, cea din Saratov, Orchestra Symphonia Varșovia, dirijată de Krzysztof Penderecki, finalul festivalul fiind marcat de prezența Filarmonicii Naționale a Rusiei, dirijată de Vladimir Spivakov.