Arhivă : Cronici Înapoi

Twin thoughts - jazz românesc pentru 17 milioane de europeni

Publicat: marți, 17 Mai 2011 , ora 14.05

Jazz românesc pentru 17 milioane de europeni am intitulat evenimentul de aseară (16 mai 2011) de la Sala Izvor a Teatrului Bulandra, pentru că proiectul Twin thoughts este inclus în stagiunea euroradio de jazz a Uniunii Europene de Radio.

Aș vrea să insist puțin asupra acestui aspect pentru că puțini știu că Radio România Muzical nu doar produce emisiuni, ci și exportă producții muzicale românești de calitate, care practic reprezintă România în fața publicului tuturor radiodifuziunilor europene, un public numeros, dacă ne gândim că 17 milioane de ascultători este publicul potențial al fiecărui concert difuzat în rețeaua Uniunii Europene de Radio.

Twin thoughts a fost un proiect organizat de Radio România Muzical special pentru Uniunea Europeană de Radio și pot spune că prestația de aseară a interpreților se va bucura de succes între iubitorii europeni ai jazzului. Aceasta pentru că saxofonistul Cristian Soleanu și DumiTrio alcătuit din chitaristul George Dumitriu, bateristul Kristijan Krajncan și basistul Mattia Magatelli au propus un program cu lucrări proprii care a oglindit fidel ultimele curente din jazzul european contemporan. Am asistat și la antrenante momente de ansamblu, și la momente de virtuozitate solistică - toate sub semnul unei muzici de calitate, ce poate sta cu fruntea sus alături de oricare alte producții europene.

Cum publicul cred că a fost curios să-i cunoască mai bine pe membrii DumiTrio - Cristian Soleanu este unul dintre numele des întâlnite pe afișele concertelor de jazz din București cel puțin - vă pot spune că l-am admirat în special pe percuționistul sloven Kristijan Krajncan, despre care am aflat că este și regizor de film, cu numeroase premii în palmares.

Așadar, a fost o seară foarte reușită, gustată din plin de publicul aflat în sala teatrului Bulandra, care a înfruntat vijelia de afară pentru a fi alături de artiști și de noi, echipa Radio România Muzical, la acest eveniment. Ar mai fi de adăugat că Twin thoughts va fi difuzat la nivel european în 27 mai și va fi preluat de radiodifuziunile din Croația, Slovenia, Cehia, Norvegia și Suedia, și în plus, adresez un gând de mulțumire sponsorilor noștri, fără de care această producție nu ar fi existat: Adrem Invest, Mood Media, Amiras și Wing Computer.

Foto: Alexandru Dolea

Cristina Comandașu