Arhivă : Cronici Înapoi
Ioana Celibidache: o mătușă de poveste - portretul literar al unui destin neobișnuit
Ioana Celibidache este un nume puțin cunoscut astăzi publicului românesc: poate pentru că cea care îl poartă s-a refugiat, din calea comunismului, tocmai în capitala Franței - unde locuiește și în prezent, sau poate datorită faptului că a trăit în umbra acelui uriaș și falnic stejar, care a fost dirijorul Sergiu Celibidache, soțul său. Artist plastic și autoare a volumului Sergiu, altfel, editat în anul 2001, Ioana Celibidache a cunoscut-o relativ recent pe Monica Pillat - nepoata sa, ultima descendentă a ilustrei familii Pillat. Seria întâlnirilor cu "mătușa de poveste" a fost consemnată într-un volum lansat joi, 12 mai 2011, la Institutul Cultural Român.
În prezența autoarei au vorbit criticul literar Dan C. Mihăilescu, Horia-Roman Patapievici, directorul instituției ce a găzduit evenimentul și Lidia Bodea, directoarea Editurii Humanitas - sub egida căreia a apărut cartea. Ioana Celibidache: o mătușă de poveste este un volum născut din necesitatea recuperării unor valori pe cale de dispariție în societatea de astăzi, dar și din bucuria jocului - activitate motivată de o profundă dragoste de viață. Vechile amintiri se împletesc, în paginile volumului, cu dialoguri pe teme precum prietenie, libertate și artă, dar și cu recunoștința față de Sergiu Celibidache, de la care, după cum mărturisește în paginile volumului, Ioana Celibidache a învățat să picteze acel dor de Dumnezeu ce se face simțit în pictura sa.
Ioana Celibidache: o mătușă de poveste reprezintă o privire îndreptată spre trecutul cultural-artistic al țării noastre și o propunere de a redescoperi sufletul românesc prin intermediul unui joc de-a v-ați ascunselea imaginar, la care sunt invitați toți cititorii, indiferent de vârstă.
Mai multe despre acest volum am aflat chiar de la autoare:
Doamnă Monica Pillat, pe Ioana Celibidache o cunoaștem într-o destul de mică măsură. Cum se descoperă această personalitate în paginile cărții - pentru că tot s-a vorbit, în cadrul lansării, despre un duh deopotrivă feminin și românesc?
Ca soție a marelui dirijor Sergiu Celibidache, Ioana Celibidache a fost mai puțin cunoscută, ceea ce nu a împiedicat-o să devină o mare pictoriță - și a semnat, simplu, "Ioana", tocmai pentru ca lumea să nu știe că este soția unui muzician celebru și să creadă că ea s-a impus ca artistă, datorită lui. Am explicat în carte, ajutată de povestirile sale, faptul că Ioana Celibidache și-a păstrat personalitatea și independența artistică lângă un titan. Pe de altă parte, am încercat să arăt prin intermediul acestei cărți și talentul său de pictoriță - care a realizat icoane, vitralii, fiind puternic influențată de pictura bisericească românească - ea a avut chiar o expoziție de icoane în urma unei vizite la mănăstirile din Moldova. A lansat, sub titlul Ioana, două volume de pictură și pot să vă spun că este un om fermecător atât ca artist, cât și ca ființă.