Arhivă : Cronici Înapoi

'La Divina' Virginia Zeani, din nou față în față cu publicul românesc

Publicat: marți, 10 Mai 2011 , ora 10.08

Duminică, 8 mai 2011. Ora 16.00. Aeroportul Otopeni, Salonul Oficial. O așteptam cu înfrigurare pe Virginia Zeani al cărei avion trebuia să aterizeze în orice clipă. Toți reporterii veniți stăteau într-o așteptare încordată pentru a surprinde prima reacție a divei în momentul în care punea piciorul pe solul românesc. Eu însămi aveam mari emoții.

Virginia Zeani este o legendă a lumii lirice, unul dintre cele mai mari nume ale operei secolului XX. Eram curioasă care vor fi primele cuvinte, cum se va petrece această ceremonie la care veniseră atâtea notabilități. Și în final, avionul a aterizat. Microbuzul care a adus-o pe soprană de la avion la Salonul Oficial s-a aflat în bătaia blitzurilor aparatelor foto și a obiectivelor camerelor video. Ușa s-a deschis și... cu o eleganță neschimbată a apărut înaintea noastră Virginia Zeani, ale cărei trăsături au rămas la fel de frumoase, ai cărei ochi sunt la fel de expresivi. Diferența era că, după ce a cucerit săli întregi ale celor mai prestigioase teatre lirice din lume, Virginia Zeani avea emoții revenind acasă. Era de așteptat; au trecut 11 ani de la ultima ei prezență și, în plus, era după o călătorie epuizantă. Nu mai dormise de 26 de ore, spunea ea, lucru de care nu ne-am fi dat seama, pentru că arăta proaspătă, avea o ținută cum nu se poate mai rafinată și ne-a vorbit în cel mai emoționant chip despre primele ei impresii revenind:


«Am prea multe emoții. Să te întorci într-o țară pe care ai lăsat-o în urmă cu 63 de ani, în '47... M-am întors câteodată în grabă, în fugă. Am revenit acum 11 ani, când era președinte Emil Constantinescu. M-a ajutat să vin repede-repede de la Chicago, să iau decorație și să fug înapoi. Acum sunt în libertate totală, pentru că nu mai cânt și nu mai predau la Universitate, de unde m-am retras la vârsta de 78 de ani. Acum am 85, deci sunt de șapte ani în repaos. Cu dureri la genunchi, cu dureri uneori la suflet, dar cu mare curaj; vreau să ajung la 100 de ani și, cine știe, dacă la 100 de ani nu voi fi din nou aici?!»


Imposibil să nu te lași impresionat de grandoarea acestei femei, de demnitatea staturii ei, de eleganța care nu a părăsit-o niciodată.

Miercuri, 11 mai, Virginia Zeani va fi decorată de Maiestatea sa, Regele Mihai, într-o ceremonie ce va avea loc la Palatul Elisabeta din București. Va fi, de asemenea, lansat volumul Canta che ti passa, realizat de Sever Voinescu. Însă marți, 10 mai, Virginia Zeani poate fi ascultată în dialog cu Luminița Arvunescu, în cadrul unei ediții speciale a emisiunii "Seara de operă", la Radio România Muzical, de la ora 19.30.


Petra Gherasim