Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de marți seara la Ateneul Român

Publicat: miercuri, 4 Mai 2011 , ora 14.08

Ultimul recital pe care l-am urmărit în cadrul Stagiunii de marți seară înainte de sărbătorile pascale a fost susținut de talentatul contrabasist Răzvan Popescu, care în prezent este șef de partidă în Orchestra Română de Tineret; iar ieri seară (3 mai 2011) am ascultat un alt muzician ce cântă în acest valoros ansamblu: flautista Cristina Bojin, acompaniată la pian de Cristina Mureșan.

Dialog susținut perfect

Artistele - foarte bine pregătite - au prezentat opusuri din muzica franceză de sfârșit de secol XIX, început de secol XX. Am ascultat în deschidere Syrinx pentru flaut solo de Claude Debussy apoi Suita "Bilitis" - a aceluiași compozitor, o Sonatină în patru părți de Stan Golestan și Sonata "La Flute de Pan" din creația lui Jules Mouquet.

Am rămas țintuită în scaun, nemișcată pe tot parcursul recitalului, pentru că flautista a reușit să îmi capteze atenția și să îmi mențină viu interesul pentru interpretarea sa; o interpretare lipsită de neglijențe de ordin tehnic, foarte curată, inteligentă în frazări și dinamică, în perfectă concordanță cu stilul impus de fiecare opus în parte. Mai mult decât atât, am apreciat colaborarea extraordinară dintre Cristina Bojin și pianista Cristina Mureșan - părea că cele două s-au întâlnit pe scenă de nenumărate ori, pentru că nu am sesizat nici măcar o ezitare în dialogul lor, care a curs de la un capăt la celălalt al recitalului.

Scurtă biografie

Despre Cristina Bojin trebuie să vă spun că a absolvit Academia de Muzică din Stuttgart, la clasa lui Jean-Claude Gerard și că a urmat cursuri de măiestrie cu Aurel Nicolet, Paul Meisen, Davide Formisano și Andrea Lieberknecht. Este laureată a olimpiadelor naționale și a Concursului internațional "Jeunesses Musicales", a fost bursieră a Fundației "P.E. Förderstiftung für Studierende der Musik - Mannheim" și a Academiei de Muzică de Cameră "Villa Musica" din Mainz. În perioada 2004 - 2006 a ocupat postul de prim flautist al Operei de Stat din Pforzheim, colaborând frecvent cu secția "Junge Oper" a Staatsoper Stuttgart și cu Orchestra de Cameră din același oraș german. În anul 2008 compozitorul Sabin Păutza i-a dedicat Concertul pentru flaut și orchestră. În prezent Cristina Bojin este profesor de flaut la Școala de muzică "Musication" din Nürnberg.

Judecând după ultimele două recitaluri pe care le-am urmărit la Sala Mică a Ateneului Român, pot spune că Stagiunea de marți seară merită să fie urmărită în continuare.

Irina Cristina Vasilescu