Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de marți seara la Ateneul Român

Publicat: miercuri, 20 Aprilie 2011 , ora 14.09

Se întâmplă rar să asculți un contrabasist în postură de solist și încă și mai rar să-ți mai și placă. Ei bine, un astfel de moment au trăit cei prezenți în seara de 19 aprilie 2011 în Sala Mică a Ateneului, cu prilejul unui nou recital înscris în Stagiunea de marți seară.

Un nume pentru viitor

Numele celui care ne-a surprins plăcut: Răzvan Popescu (nume românesc, numai bun de reperat cu rapiditate atunci când va apărea în componența cine știe cărei mari orchestre…). Vârsta: 23 de ani (este masterand la Universitatea de Muzică bucureșteană). Ocupația: așa cum v-am spus, e contrabasist, în prezent șef de partidă atât în Orchestra Română de Tineret, cât și în Orchestra Jeunesse Musicale. Calități: talent, sensibilitate, sunet profund, inteligență în frazare, virtuozitate - da, vă vorbesc în continuare despre același contrabasist, Răzvan Popescu, cel care i-a avut ca invitați marți seară pe violoncelistul Darius Tereu și pe basul Iustinian Zetea. A fost, cu alte cuvinte, un dialog între timbruri grave, fie ele instrumentale sau vocale.

Interpretare răsplătită pe măsură

Pe afiș s-au regăsit Șapte variațiuni pe o temă de Mozart de Ludwig van Beethoven, Adagio și Allegro op. 70 de Robert Schumann, piesa La Sonnambula de Giovanni Bottesini, Duetul pentru violoncel și contrabas de Rossini și, la final, Aria mozartiană pentru bas și contrabas Per questa bella mano. Pe cei trei tineri i-au acompaniat la pian experimentatele Viorica Boerescu și Dana Bădoi.

Și, deși uneori cei din sală se arată entuziasmati taman atunci când nu ar fi avut de ce, aplauzele pe care le-au primit aseară Răzvan Popescu, Darius Tereu și Iustinian Zetea au fost pe deplin meritate.

Felicitări și din partea unei alte spectatoare,

Irina Cristina Vasilescu!