Arhivă : Cronici Înapoi

Unora le place... blues-ul

Publicat: miercuri, 13 Aprilie 2011 , ora 9.06

Smokin' Joe Kubek, unul dintre cei mai buni chitariști de blues însoțit de Bnois King. Un tandem dorit pe toate scenele lumii la ora actuală.

O să întrebați probabil de unde vine această apreciere. Se datorează în primul rând sunetului chitarei lui Joe Kubek și improvizațiilor sale incendiare. Alăturați sunetului electric, pregnant, al chitarei lui, vocea lui Bnois King, foarte caldă, foarte apropiată de suflet. Contrastul dintre rock blues și jazz blues, combinația celor două stiluri face ca oricine îi ascultă pe cei doi, chiar dacă nu s-a aflat printre împătimiții bluesului să își dorească să intre în acest "club".

O lume sonoră plină de emoție

Este ceea ce cred că s-a întâmplat în 11 aprilie 2011 la clubul Jukebox din București. Cu siguranță, majoritatea celor care s-au aflat în sală îi știa bine pe cei doi interpreți americani. Nu toți însă. Probabil că prezența unora dintre spectatori s-a datorat mai degrabă curiozității de a-i vedea pe Smokin' Joe Kubek și Bnois King și mai puțin pasiunii lor pentru acest gen. Lumea sonoră pe care cei doi interpreți au înfățișat-o a fost atât de diversă și de plină de emoție, încât, cu siguranță cei mai puțin apropiați s-au alăturat după acest concert numeroșilor fani ai blues-ului.

Cât îi privește pe "iubitorii de blues", aceștia s-au putut bucura din plin de combinația incredibilă pe care o realizează cei doi, Kubek și Bnois King. În timp ce primul electrizează publicul cu stilul său ce își are originile în muzica texană pentru chitară, cel de-al doilea, prin finețea sunetului chitării bas și căldura vocii, care merge uneori spre șoaptă, te poartă spre sound-ul Louisianei și aduce aminte de improvizațiile de jazz. Sunt două laturi ale aceleiași lumi, două fațete ale blues-ului.

Atmosferă uimitoare în pofida slabei mediatizări

Dacă ar fi să găsim un minus al concertului, acela a fost mediatizarea poate mult prea discretă și din acest motiv a avut parte de o audiență care nu a fost în concordanță cu importanța acestui eveniment. Sigur, nu vorbim despre un concert rock, ce atrage un public numeros, dar chiar și așa adresându-ne acelei categorii de public "de nișă", este păcat ca un asemenea concert să nu aibă parte de cât mai mulți împătimiți ai blues-ului și de câți mai mulți dornici de muzica de bună calitate. Numărul spectatorilor a fost suplinit însă de atmosferă, acea atmosferă specifică oricărui concert de blues. Și asta pentru că în 11 aprilie 2011 toți cei care s-au aflat la clubul Jukebox au simțit muzica alături de Smokin' Joe Kubek și Bnois King.


Simona Tănascu