Arhivă : Cronici Înapoi

Frumusețe, teologie și competență - invitați din Constanța în concert la București

Publicat: marți, 12 Aprilie 2011 , ora 8.41

Ascultându-i duminică, 10 aprilie 2011, pe membrii coralelor bărbătești "Armonia" și "Cuvânt Bun" ale Arhiepiscopiei Tomisului, mi-am spus că studenții de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Constanța pot privi cu legitimă încredere în sine către confrații lor din alte orașe. Vocile lor sunt foarte bune, cultivate, lucrate, cu intonație foarte curată. Ei cântă foarte implicați, sunt sigură, și datorită faptului că pentru ei cuvântul are o semnificație teologică; ei știu ce spun, înțeleg profund sensul textului și-l transmit cu o mare putere de convingere, în același timp cu o mare frumusețe.

Lucrare în primă audiție

I-am auzit pe membrii coralelor "Armonia" și "Cuvânt bun" însoțiți de un grup de instrumentiști de la Teatrul de Operă și Balet "Oleg Danovschi" din Constanța într-o lucrare în primă audiție în forma ei prezentată ieri la sala de concerte a Ministerului Administrației și Internelor: frescă muzicală În vremea aceea... de preot Ion Popescu Runcu în aranjamentul pentru soliști, cor și orchestră al profesorului Horațiu Alexandrescu. Lucrarea a fost scrisă pe texte ale Deniilor din Joia și Vinerea Patimilor, într-o armonie clasică și cu un extrem de reușit moment quasi-folcloric - aici, Maica Domnului își plânge Fiul într-un fel de doină de jale, din care am reținut două versuri extraordinar de frumoase și de potrivite: "azi pe Mielul cel blajinu mi l-a prins lupul hainu". Vocea Maicii Domnului a fost a unei excelente mezzosoprane cu timbru autentic și rar întâlnit de la Teatrul constănțean, Lucia Mihalache Stoica.

Bucuria regăsită prin muzică

Dacă am apreciat o cântăreață profesionistă, aceeași mare admirație am avut-o pentru grupul solistic care i-a întruchipat pe protagoniștii momentelor prinderii și răstignirii Domnului nostru Iisus Hristos: Claudiu Banu, Adrian Clinciu, Corneliu Chivu, Doru Pantazi, Ionuț Boancheș, Mihai Urzicana, Alexandru Chiriac, Sandu Lucian, Marcel Marin. Au fost studenți teologi și arhidiaconi cu voci în egală măsură psaltice, adică în atmosferă de biserică și de scenă lirică. O combinație surprinzătoare care a creat o stare de bucurie tuturor celor aflați în sală; lucrarea În vremea aceea... a părintelui Popescu Runcu, dirijată competent de părintele Iulian Dumitru, a primit aplauze bogate și din inimă.


Maria Monica Bojin