Arhivă : Cronici Înapoi
Recital al Cvartetului Phoenix la Centrul 'Tinerimea Română'
Ansamblu bine închegat, interpretare dezinvoltă
Probabil că muzicienii cântă de mult timp împreună, pentru că în recitalul susținut la inițiativa Ambasadei Ucrainei în România, au evoluat ca un grup bine închegat, cu un repertoriu solid. Serata muzicală a început cu un opus clasic, Cvartetul nr. 4 în do minor de Beethoven, interpretat omogen, curat stilistic, totuși, cu ușoare probleme de intonație, nederanjante însă, în ansamblu. Am putut asculta apoi o reducție a celebrei Simfonii simple de Benjamin Britten, în care instrumentiștii ucraineni s-au simțit mai în largul lor, au căpătat dezinvoltură și un sunet viu, expresiv, lăsând impresia că trăiesc cu intensitate muzica pe care o transmit publicului.
Muzică bună cu multiple surse de inspirație
Într-o atmosferă mai relaxată, Cvartetul Phoenix a revenit în partea a doua, cu un program de altă factură, mai degrabă în stilul Café Concert, care a cuprins muzică de film, chiar și sonorități ale formației rock Deep Purple, în aranjament, desigur, pentru cvartet de coarde și prelucrări ale unor piese folclorice ucrainene și românești (am putut recunoaște, de exemplu, Ciocârlia sau colindul Shchedryk). Artiștii au propus și o lucrare a unui compozitor contemporan renumit în țara sa, Myroslav Skoryk, în a cărui muzică se regăsesc elemente ale folclorului ucrainean și american.
A fost, așadar, un recital interesant, un eveniment la care au fost prezenți Excelența sa, domnul ambasador Markian Kulyk, diplomați, reprezentanți ai Ministerului Culturii și Patrimoniului Național și ai Centrului Național de Artă Tinerimea Română, melomani, formând un public entuziast, care a aplaudat evoluția Cvartetului Phoenix.