Arhivă : Cronici Înapoi

Relația dintre muzică și fenomenul de transă: dialog intercultural

Publicat: vineri, 8 Aprilie 2011 , ora 12.24

Larry Francis Hillarian este numele unui cercetător originar din Singapore, prezent în țara noastră la invitația Bibliotecii Pedagogice Naționale "I.C.Petrescu" din București, instituție ce a propus în acest mod apropierea de un subiect neobișnuit pentru spațiul cultural est-european: rolul muzicii în cadrul fenomenului de transă, ca stare alterată a conștiinței.

Granița dintre rugăciune și sacrificiu

O practică străveche în regiunea Asiei de sud-est, situată la granița dintre rugăciune și sacrificiu, transa reprezintă totodată principala preocupare a etnomuzicologului, compozitorului și profesorului Larry Francis Hillarian, care a început să o studieze în urmă cu aproximativ 15 ani, în contextul multicultural pe care îl reprezintă astăzi Singapore - un conglomerat în care se regăsesc etnii precum cea chineză, hindusă și malaeziană.

Ritmul - elementul principal

În atingerea stării de transă muzica îndeplinește o funcție ritualică, în care elementul principal - ce creează atmosfera printr-o multitudine de variații - este ritmul, iar instrumentele de suflat și de percuție ale ansamblului gamelan - tradițional în culturile extra-europene - sunt cele folosite.

De ce este important să cunoaștem astfel de detalii despre culturile îndepărtate, mai ales în zilele noastre? Pentru că, așa cum spunea Frank Zappa, "Mintea omului funcționează asemenea unei parașute: doar dacă este deschisă".


Alexandra Cebuc