Arhivă : Cronici Înapoi

'Rita' de Gaetano Donizetti - Premieră la Opera Națională București

Publicat: luni, 21 Martie 2011 , ora 11.15

Hotărât, Studioul Experimental de Operă și Balet "Ludovic Spiess" rămâne campionul premierelor oferite în această stagiune la Opera Națională București. Miercuri, 16 martie 2011, Salonul Galben a fost neîncăpător pentru publicul dornic să urmărească farsa Rita de Gaetano Donizetti, prezentată pentru prima oară în România, cu un binemeritat succes.

Alegeri inspirate pe toate planurile

Alegerea - sub toate aspectele - a fost foarte inspirată; partitura a meritat deplin includerea ei în proiectul "Opera rara", scriitura donizettiană nesofisticată a avut puțin de pierdut prin substituirea orchestrei cu pianul, iar distribuția sumară și vocalitatea specifice operei buffa s-au potrivit mai bine decât în cazul operelor verdiene sau veriste cu dimensiunile reduse și acustica destul de haotică a locației. Foarte bine aleși au fost și interpreții, adecvați personajelor din punct de vedere vocal, fizic și temperamental; soprana Rodica Vică asigurând cu aplomb și strălucire sonoră rolul titular - voluntara și emancipata Rita -, tenorul Ovidiu Ciucuriță dovedindu-se irezistibil scenic, rezolvând meritoriu și partitura vocală, deloc ușoară, a soțului terorizat - Beppe, iar baritonul Vasile Chișiu convingând de asemenea în rolul "macho" al primului soț - Gasparo. O altă distribuție completă - tot din tineri absolvenți sau încă masteranzi - așteaptă să preia rolurile în a doua reprezentație, pe 30 martie.

Tinerețea și ineditul

Revenind la premiera de aseară, s-a cântat și s-a jucat cu plăcere și cu pricepere, beneficiind de pregătirea muzicală și acompaniamentul pianistei Lidia Butnariu. La ineditul lucrării s-a adăugat tinerețea realizatorilor făcând spectacolul și mai incitant. Mă refer nu numai la soliști, ci și la regizorul Cătălin Voineag, la Dragoș Abagiu - debutant ca scenograf - și la Maria Popa - mișcare scenică - cei ce au conceput și au pus în operă o montare modernă, plină de viață și de haz.

Ligia Ardelean