Arhivă : Cronici Înapoi

Tenorul Ștefan Pop în Somnambula, la Opera de Stat din Viena

Publicat: luni, 21 Martie 2011 , ora 10.18

Numele tânărului tenor Ștefan Pop a început să circule intens în lumea lirică, de când a reușit, anul trecut, performanța cuceririi Premiilor I atât la Concursul Operalia - Plácido Domingo, care avut loc la Scala din Milano, cât și la cel de la Seoul. Operele din Viena, Trieste, Roma, Berlin, Hamburg, Genova l-au avut deja oaspete pe Ștefan Pop, al cărui repertoriu începe să capete contur și să se îmbogățească.

Debut încununat cu succes

În aceste zile, Ștefan Pop a debutat în rolul Elvino din Somnambula de Bellini, pe marea scenă a Operei de Stat din Viena, în producția mai veche semnată de regizorul Marco Arturo Marelli. La 24 de ani, tenorul a demonstrat că perfecționarea îi este în preocupare continuă. A servit excelent partitura, cu simțirea și intuiția frazei belliniene, cu acute suverane. Ștefan Pop are fascinație timbrală lirică, iar marele câștig al studiului a fost cântul în mezzavoce, subtil și expresiv, extins până la falsetto, pentru a răspunde cât mai bine vocalității de "tenore di grazia" pe care o cere rolul. Pe artistul originar din Bistrița îl așteaptă o carieră mare!

Și alți români pe scena vieneză

Amina a fost soprana americană de 34 de ani Sarah Coburn, glas strălucitor de coloratură lirică, cu cânt bine cultivat și destulă ușurință la țesăturile vocale ultra-acute. Excelentă a fost soprana noastră Ileana Tonca, în rolul Lisa, și ea posesoarea unui glas luminos de coloratură lejeră. Contele Rodolfo a primit prin basul italian Giovanni Battista Parodi un timbru nu tocmai fericit, aspru și neomogen. În rolul Teresa, o altă artistă româncă, mezzosoprana Aura Twarowska.

La pupitru, italianul Evelino Pidò a condus minunații instrumentiști ai Operei, cu știință a stilisticii belliniene. Corzile și-au arătat de la început rafinamentul. Păcat că, în seara de miercuri, 16 martie 2011, artiștii corului au fost destul de... leneși în unele intervenții. Succes mare de public pentru Ștefan Pop, Sarah Coburn și Ileana Tonca!


Costin Popa