Arhivă : Cronici Înapoi

Trio Frizzante la Institutul Cultural Român din Viena

Publicat: luni, 21 Martie 2011 , ora 9.48

Plecând joi, 17 martie 2011, de la recitalul Trio-ului Frizzante găzduit de Institutul Cultural Român din Viena mă gândeam câtă muncă de pregătire, dublată de fantezie și, bineînțeles, de un strop de inspirație, se poate ascunde în spatele unei seri de muzică, să spunem, agreabile. Așa cum ne lasă să ghicim numele pe care îl poartă, Trio-ul Frizzante se dorește a fi… accidulat, spumos, suplu.

Clasic, romantic și… ambianța acustică a orașelor

Deși membrii lui - tinerii interpreți Marlies Gaugl (flaut), Doris Lindner (pian) și Johannes Kubitschek (violoncel) - provin, toți trei, din patria lui Johann Strauß (dar nu din Viena, ci din Stiria, din Austria inferioară și Tirol), n-am ascultat nici valsuri, nici operetă, ci un program modern, cosmopolit, care îmi trezește bănuiala că interpreții cunosc bine frumusețile repertoriului cameral din ultimii două sute de ani. Am ascultat piese din perioada clasică și romantică de Adalbert Gyrowetz și Felix Mendelssohn, amintind o formă de divertisment foarte răspândită în secolul al XIX-lea nu doar în Occident, ci și în Transilvania și chiar la București și la Iași, și anume serile de muzică din saloane și case particulare; între acestea au fost intercalate două lucrări semnate în veacul următor de compozitorul rus Nicolai Kapustin (n. 1937) și de argentinianul Astor Piazolla (1921-1992). S-au auzit aici ecouri din jazz și tango, din ambianța acustică a orașelor, a cafenelelor și cluburilor de dans, învolburate într-o țesătură suplă de muzică bună.

Atmosferă primăvăratecă și invitați de calitate

Am uitat repede de ploaia neîntreruptă de afară, am sorbit șampania sonoră în atmofera primitoare de la I.C.R. alături de publicul nu prea numeros, dar cald și mai ales încălzit de prospețimea primăvăratecă a programului.

Recitalul a fost organizat de Asociația sașilor transilvăneni din Viena, iar pianista Doris Lindner este laureata concursului de pian Carl Filtsch din Sibiu, ediția 2006.

Haiganuș Preda-Schimek