Arhivă : Cronici Înapoi

Pianista Adriana Paler Nicolescu la Salvator Saal din Viena

Publicat: joi, 24 Februarie 2011 , ora 15.57

Doresc să consemnez în câteva cuvinte un recital de muzică clasică româno-coreean, care a fost găzduit la Viena de cercul cultural Niederfellabrunn într-o sală de muzică din districtul vienez Mariahilf. Acest cartier este cunoscut muzicienilor pentru că aici a cântat și a trăit în ultimii ani de viață Joseph Haydn.

O româncă și o coreeană în recital

Seara de muzică a fost găzduită de parohia biserii catolice Mariahilf într-o frumoasă sală barocă (Salvatorsaal). Protagoniste au fost pianista Adriana Paler Nicolescu, originară din Brașov, și violonista Soo-Hyun Park, născută la Seul, în Coreea de Sud. Ambele muziciene au studiat sau studiază încă la Universitatea de muzică din Viena, urmând dificila secție pentru instrumentiști concertiști. Interpretele au selectat pentru audiția din 23 februarie 2011 piese din repertoriul universal precum Beethoven, Debussy sau Ceaikovski, dar și câteva lucrări din cultura muzicală a țărilor lor de origine. Astfel am putut asculta cu emoție Balada de Ciprian Porumbescu interpretată de Soo-Hyun Park și Șase dansuri românești de Bela Bartok, acestea din urmă tălmăcite cu precizie de Adriana Paler Nicolescu.

Un recital cu o temă

Într-un scurt cuvânt prefațator, Adriana a destăinuit celor aflați în sală ideea de la care au pornit muzicienele alcătuirea programului, și anume dorul. Acest sentiment trăit de oricine aflat departe de casă a fost surprins în vibrație și cântec de cântăreți populari, a inspirat compozitori precum Porumbescu și Bartok și a reverberat totodată în momente de muzică trăite alături de Adriana Paler Nicolescu și Soo-Hyun Park, două tinere recunoscute deja pe plan internațional pentru seriozitatea și farmecul cu care se apropie de muzică.


Haiganuș Preda-Schimek