Arhivă : Cronici Înapoi

Igudesman & Joo la Ateneul Român…

Publicat: miercuri, 22 Decembrie 2010 , ora 13.46

… sau despre cum una din funcțiile muzicii este aceea de a produce bucurie și hohote de râs nestăpânite. Într-o interpretare perfectă.

Soneria unei cunoscute mărci de telefoane mobile s-a transformat într-un leitmotiv al primei piese din program.

Duelul dintre muzica lui Mozart și tema filmului James Bond s-a terminat în coadă de pește - adică, de fapt nici măcar nu a început, întrucât ambele se cântau concomitent - iar rezultatul sonor era minunat.

Un pian Steinway care se deschide cu o carte de credit, al cărei cod - tastat de pianistul întors cu spatele și acoperind cu pulpana sacoului claviatura, carevasăzică tastatura - este motivul Simfoniei "Destinului". Ca acest pian să funcționeze, cânți "Twinkle, twinkle little star" pentru nivelul începători și primele cinci măsuri din Concertul de Grieg - nivelul avansați.

Introducerea unei sonate pentru vioară solo de Bach în diferite versiuni - cum ar fi " à la antiqua", însoțită de zgomotul făcut de acul patefonului - introdus artificial de maestrul de sunet.

Rondo à la turca de Mozart transformat din melodia oarecum melancolică într-una avântată, datorită folosirii unei tonalități majore în loc cea originală, minoră, și interpretat apoi într-o coerentă variantă "balcanică oriental-sârbească turco-asiatică în stil chinez ying-yang tai-chi ebraic".

Piesa "All by myself" în care cântărețul își plânge la propriu durerea de a fi singur.

Am aflat și că viola nu este mai mare decât vioara - este vorba doar de o iluzie optică: nu instrumentul este mai mare, ci capul violistului - mai mic.

Violonistul Alexei Igudesman și pianistul Richard Hyung-ki Joo au cântat marți, 21 decembrie 2010, la Ateneul Român - să nu credeți că acele poante nu au fost cântate în cel mai frumos sens al cuvântului, cu o tehnică, muzicalitate și sensibilitate - atunci când era cazul - impecabile. Pentru cine i-a văzut pe "Igudesman & Joo" pe internet, seara trecută a însemnat - într-o expresie-șablon dar nu mai puțin autentică - un vis împlinit. Nu i-am întrebat dacă acesta era și cazul lor, sau dacă vor începe de acum să acceseze site-ul "Igudesman & Joo" pe Victor Opaschi, fost consilier prezidențial, fostul ministru al culturii, Thedor Paleologu, pe muzicologul Mihai Cosma, pe concert-maestrul Orchestrei Tonahalle din Zurich, George Cosmin Bănică, pe Dan Teodorescu, solistul formației Taxi sau pe actorul Mihai Bisericanu - și aceștia sunt doar cei pe care i-am observat eu sau colegele mele împreună cu care am fost ieri seară, la Ateneu, la concertul "Igudesman & Joo".

Maria Monica Bojin