Arhivă : Cronici Înapoi

Concert In Memoriam Dinu Lipatti la Sala Radio

Publicat: marți, 7 Decembrie 2010 , ora 15.51
Joi, 2 decembrie 2010, la împlinirea a 60 de ani de la trecerea în eternitate a lui Dinu Lipatti, Sala Radio a găzduit un concert dedicat memoriei acestuia. Protagoniști au fost pianistul Sergiu Tuhuțiu, inițiatorul acestui proiect și invitații săi, Zlata Chochieva, Kateryna Titova și Sasha Grynyuk. Programul serii a fost precedat de o proiecție video, o scurtă incursiune în viața pianistului comemorat.

Sergiu Tuhuțiu, pe care l-ați putut asculta și în cadrul primelor două etape ale Concursului național de pian înscris în Zilele Lipatti, a interpretat în debut coralul Jesus bleibet meine Freude de Johann Sebastian Bach. În vârstă de 27 de ani, muzicianul a dovedit de-a lungul serii o apropiere sensibilă și expresivă a partiturilor interpretate: trei valsuri de Frederic Chopin, Intermezzo op.118 nr.2 de Johannes Brahms și Alborada del Gracioso de Maurice Ravel.

Pianistul ucrainean Sasha Grynyuk - un temperament romantic și plin de energie, combinând atent momentele de intensitate dramatică și lirism - a interpretat Scherzo-ul nr.4 op.54 de Chopin, Improvizație dedicată lui Edith Piaf și Presto în Si bemol major de Poulenc, precum și două sonate din creația lui Domenico Scarlatti. Tot de origine ucraineană, Kateryna Titova a surprins printr-o interpretare energică și în același timp profundă a lucrărilor alese: Sonata pentru pian nr.3 de Serghei Prokofiev și Andante spianato și marea poloneză op.22 de Frederic Chopin. Același compozitor a fost ales și de cea de-a patra solistă a serii, Zlata Chochieva. Pianista născută la Moscova a interpretat Balada I op.23 de Chopin și versiunea pentru pian a Valsului de Maurice Ravel, distinsă prin evidențierea elegantă a planurilor și sonoritățile orchestrale ale pianului.

Sergiu Tuhuțiu și invitații săi au interpretat apoi la două piane Habanera din opera Carmen de Bizet, un final de concert din care umorul și improvizația nu au lipsit. Fiecare dintre cei patru soliști s-a remarcat de-a lungul serii prin individualitatea temperamentului muzical și virtuozitate instrumentală, într-un program variat dar unitar prin ideea lui conducătoare: comemorarea lui Dinu Lipatti.


Andreea Chiselev