Arhivă : Cronici Înapoi

Dana Ciocârlie în... 'Bohemia'

Publicat: marți, 7 Decembrie 2010 , ora 15.43

Dana Ciocârlie este într-un punct de vârf al carierei sale și cu siguranță ar figura într-un top 3 al celor mai buni pianiști români ai momentului. Trăiește fiecare sunet cu intensitate maximă, îl oferă cu generozitatea specifică marilor artiști, împărtășește bucuria de a cânta și nu pierde nicio secundă atenția publicului.

Agenda Danei Ciocârlie este foarte încărcată, pentru că organizatorii de concerte o caută, iar înregistrările ei se vând foarte bine, pe o piață muzicală franceză saturată de mari nume și de creații ale tuturor timpurilor. Ultimul disc al pianistei române este intitulat Bohemia, pentru că reunește lucrări ale compozitorilor cehi Josef Suk (4 Piese op.17), Leos Janacek (Sonata), Bohuslav Martinu (Sonata nr.3) și o prelucrare de Krystof Maratka (după Czardasul Milenei Dolinova). Mare parte dintre acestea am avut prilejul să le ascultăm pe parcursul unei seri muzicale găzduite de Foayerul mare al Teatrului Chatelet pe 6 decembrie 2010. Scopul acestei întâlniri a fost prezentarea noului disc la care Dana Ciocârlie a colaborat cu violonista Marianne Piketty, fostă studentă a celebrei profesoare Dorothy Delay de la Julliard, a masterclassurilor susținute de Itzhak Perlman și purtând cu sine influența unei colaborări de excepție cu Yehudi Menuhin.

Nicio înregistrare nu poate capta la maximum căldura și entuziasmul cu care cele două interprete propun această muzică, un amestec de sonorități tradiționale și rafinament, de flacără și nostalgie. Ascultându-le pe Dana Ciocârlie și pe Marianne Piketty, descoperi frumusețea locală, cu aspirații universale semnificative, a acestor creații. Presa franceză a semnalat deja CD-ul apărut în colecția Integral classic a casei Integral music, articole laudative fiind publicate sau difuzate de Le Monde, Cadences, French Week, Strada și Radio Notre Dame.

În curând, cel mai nou disc al Danei Ciocârlie va putea fi ascultat și în emisiunea Poveștile de succes ale muzicii, ca o completare a dialogului pe care îl voi realiza cu artista.


Monica Isăcescu
(Cu sprijinul Institutului Cultural Român din Paris)