Arhivă : Cronici Înapoi

Orchestra Simfonică din Viena – sub bagheta lui Ion Marin

Publicat: vineri, 19 Februarie 2010 , ora 13.47

Am asistat vineri, 19 februarie și sâmbată, 20 februarie 2010, la două concerte dirijate de Ion Marin la „Konzerthaus“ din Viena, în ambele programe figurând suita Tablouri dintr-o expoziție de Modest Musorgski în varianta orchestrală semnată de Maurice Ravel în 1922.

Seara de vineri s-a desfășurat în registrul umorului critic și al satirei, fiind vorba despre un alt fel de concert decât de obicei. Suita „Tablouri dintr-o expoziție“ a fost prezentată nu doar de orchestră și de dirijor, ci și de un păpușar în dialog cu o figurină modelată de el însuși, reprezentându-l pe bătrânul său unchi. În dialogul dintre generații au fost însăilate, spre amuzamentul publicului, aluzii la adresa clișeelor și frământărilor lumii de azi.

În redarea “Tablourilor” de Musorgski-Ravel, Ion Marin a investit mult efort de cizelare și de fantezie gestică, semnând o versiune bogată în efecte, cu sugestii dirijorale care au amintit adesea arta lui Sergiu Celibidache. Carisma și forța de captare a orchestrei ale acestuia din urmă rămân de altfel un model pentru dirijorii de astăzi, dar un model care, îndrăznesc să spun, rămâne neegalat.

Nici din suita de balet Parade de Eric Satie, pe care am ascultat-o în același program, nu au lipsit instrumentația ingenioasă, coloritul luxuriant, efectele de umor și de surpriză, dar aici partitura ar fi oferit mai mult decât am auzit de această dată în tălmăcirea lui Ion Marin.

Programul s-a deschis cu Concertul pentru vioară de Johannes Brahms, o partitură ascultată de o anumită parte a publicului vienez cu adevărată religiozitate. Cu atât mai mult surprinde succesul de sâmbătă al violonistului de origine armeană Serghei Khachtryan, cel mai tânăr laureat al Concursului “Jean Sibelius” din Helsinki și căștigătorul Concursului de vioară “Regina Elisabeta” de la Bruxelles în 2005. La numai 25 de ani, Serghei Khachtryan colaborează cu mari orchestre și cu nume de răsunet ale lumii muzicale, dar ceea ce a impresionat sâmbată a fost bineînțeles nu palmaresul, ci seriozitatea și căldura cu care a fost capabil să cânte, în armonie cu muzica lui Brahms.
Haiganuș Preda-Schimek