Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de marți seara la Ateneul Român

Publicat: miercuri, 3 Noiembrie 2010 , ora 15.21

În seara zilei de 2 noiembrie 2010, la Sala Mică a Ateneului Român, a avut loc un recital instrumental susținut de tânărul violonist Alexandru Mălaimare și de pianista Verona Maier. Invitați au fost: Dumitru Porcescu - vioară, Călin Vasile - violă și Lucian Nicolescu - violoncel.

Programul a cuprins: Sonata nr. 3 în mi bemol major, op.12, pentru pian și vioară de Ludwig van Beethoven, Sonata nr.1 pentru pian și vioară, în sol major, op.78 de Johannes Brahms și Cvartetul nr.5 în fa major, op.3, de Joseph Haydn.

În prima parte a recitalului, violonistul Alexandru Mălaimare a demonstrat interes și seriozitate în prezentarea celor două sonate, condus fiind, cu atenție și măiestrie, de excepționala pianistă Verona Maier. Desigur, un tânăr muzician, nu are nevoie numai de aceste două calități, ca să capteze atenția auditoriului. Este nevoie în primul rând de talent, de pasiune și de o muncă susținută, pentru ca acest instrument minunat - vioara - să vibreze în mâinile sale…

Fără îndoială, tânărul violonist Alexandru Mălaimare a înțeles toate aceste lucruri, reușind să depășeacă dificultățile tehnice ale partiturilor. Și mai mult decât atât, sensibilitatea sa nativă l-a ajutat să construiască, cu naturalețe, momente lirice extrem de frumoase, așa cum a fost și Andante cantabile din Cvartetul de Haydn, interpretat în partea a doua a serii. Desigur, au existat și unele inexactități în interpretarea partiturii haydniene, dar le punem pe seama emoțiilor și, poate, a unei insuficiente omogenizări.

Cu toate acestea, seara de 2 noiembrie de la Sala Mică a Ateneului Român s-a încheiat în aplauzele furtunoase ale celor care au avut prilejul să se bucure de talentul unor tineri muzicieni despre care, cu siguranță, vom mai auzi.

Născut și crescut într-un mediu artistic, Ion Alexandru Mălaimare și-a descoperit talentul muzical intrând în contact cu vioara. A absolvit în 2008 Liceul de muzică "George Enescu", la clasa profesoarei Alina Ghiugan și a beneficiat, din 2004, de îndrumarea maestrului Ștefan Gheorghiu. A fost laureat la numeroase concursuri de interpretare, naționale și internaționale și a susținut recitaluri în București și în țară. A urmat cursuri de măiestrie cu Cvartetul Belcea, Alexandru Tomescu, Monte Belknap, Eugen Sârbu.

Pianista Verona Maier este cadru didactic la catedra de muzică de cameră a Universității Naționale de Muzică din București, iar în 2006 a obținut titlul de Doctor în muzică. S-a făcut cunoscută prin numărul mare de concerte și recitaluri susținute în țară și în străinătate, precum și prin participarea la numeroase festivaluri naționale și internaționale. În 2004, a fost distinsă, de către Președinția României, cu medalia "Meritul cultural" - clasa I.

Adriana Nițu