Arhivă : Cronici Înapoi

Deschiderea Stagiunii de marți seara la Ateneul Român

Publicat: miercuri, 6 Octombrie 2010 , ora 13.32

Sala mică a Ateneului Român a găzduit marți, 5 octombrie 2010, deschiderea Stagiunii rezervate tinerelor talente. Astfel, în primul concert al Stagiunii de marți seara, am avut ocazia să urmărim un recital cameral susținut de Mihai Cocea - violă, Ksenija Aleksandra Vukadinovic - pian și Raluca Stratulat - vioară. Programul a cuprins Sonata pentru violă și pian de Nikolai Roslavets, Dumka pentru vioară, violă și pian de Rebecca Clarke, There is a Willow Grows Aslant a Brook de Frank Bridge, Piesă de concert de George Enescu, Doi de Victor Nicoară și Fantezie în fa major pentru violă și pian de York Bowen.

Desigur, am mai avut prilejul să urmărim tineri interpreți care s-au prezentat foarte bine din punct de vedere tehnic și interpretativ, însă cei trei muzicieni care au evoluat pe scena Sălii Mici a Ateneului Român, în seara zilei de 5 octombrie, au lăsat impresia că "debordează" de muzicalitate - dacă ne putem exprima astfel. Siguranța interpretării, precum si o matură înțelegere a discursului muzical, au reușit să ofere publicului prezent o seară captivantă.

Chiar dacă programul ales a fost unul destul de dificil, aplauzele furtunoase, precum și strigătele de "bravo", i-au determinat pe tinerii instrumentiști să demonstreze că posedă resurse și să ofere un bis: Lacrima de Modest Musorgski. În ciuda timpului nefavorabil, al unei zile aspre de toamnă, seara deschiderii acestei noi stagiuni, a fost una deosebit de călduroasă.

Finalist la "Eurovision Young Musicians" - 2008 și câștigător al premiului III la Concursul Internațional de Violă "Watson Forbes", violistul Mihai Cocea este studentul profesorului Paul Silverthorne la Academia Regală de Muzică din Londra.

S-a născut la București în 1990 și a absolvit cursurile Liceului de muzică George Enescu la clasa profesor Dumitru Ene. Mihai Cocea a obținut numeroase premii naționale și internaționale, printre care Marele Premiu și Cea Mai Bună Interpretare a unei Lucrări Contemporane la Icon Arts - Breaza 2005 și premiul II la Competiția Delius - Londra în 2008.

A participat la numeroase clase de măiestrie conduse de Iuri Basmet, Ladislau Csendes, Marius Ungureanu, Yuval Gotlibovich, Bruno Giuranna, Lawrence Power, Răzvan Popovici, Endre Guran, Tatiana Masurenco, Jerzy Kosmala, Garfiel Jackson.

De asemenea, a participat la proiecte internaționale cum ar fi: "Summer Young Violonist Camp" în Wroclaw, Polonia, "Melting Potes Musik", Nîmes, Franța, "Sampling Bukarest", Vienna Austria, "Intercultural Exchange". Beijing, China, "Festival Pontino-Sermoneta", Italia unde a avut ocazia unică de a cânta în aceeași formație muzicală cu mentorul său Bruno Giuranna și trei dintre cei mai cunoscuți soliști din Europa: Mariana Sârbu, Rocco Filippini și Franco Petrarchi într-un sextet de Mendelssohn. Un alt proiect cultural care i-a marcat evoluția a fost participarea la SONORO - Festivalul Internațional de Muzică de Cameră care i-a oferit șansa de a cânta în mai multe concerte cu mari muzicieni din generația nouă cum ar fi Aleksandr Sitkovetski, Diana Ketler, Răzvan Popovici, David Cohen - concerte care au fost difuzate de Radio România, Televiziunea Română și canalul BBC 3.

Mihai Cocea a făcut parte din numeroase orchestre, cum ar fi: Youth Orchestra Wroclaw, Polonia - 2005, CEY- Youth Orchestra - 2006-2007, EUYO - Youth Orchestra - 2008 și Orchestra Națională de Tineret - dirijor Cristian Mandeal - 2009. Cu cvartetul din care făcea parte, Mihai Cocea a participat la concerte organizate de Fundația Principesa Margareta a României și la programul "Orașul de sub oraș" inițiat de teatrul "Masca". În calitate de solist, Mihai Cocea a susținut recitaluri la Palatul Șuțu, la Muzeul Enescu și Ateneul Român.

Mihai Cocea cântă pe o violă Salomon Franța 1780, împrumutată de Academia Regală de Muzică din Londra.

Violonista Raluca Stratulat a absolvit Liceul de muzică "George Enescu" în 1998, apoi în 2003 Universitatea Națională de Muzică din București, clasa prof. univ. Nicolae Bilciurescu; în 2005 a obținut masteratul secției de muzică de cameră. Din 2005, este doctorand în cadrul Universitații Naționale de Muzică, îndrumată fiind de prof. univ. dr. Șerban Dimitrie Soreanu și prof. univ. dr. Ladislau Csendes.

Tânăra violonistă a urmat cursuri de măiestrie artistică, îndrumată de profesorii: Gerhard Hamann, Alexandru Gavrilovici, Șerban Lupu, Monte Belknap, Ladislau Csendes, Wolfgang Klos. A câștigat numeroase premii, printre care: Premiul II la Concursul "George Georgescu" - Tulcea, Premiul III la Concursul Internațional de muzică de cameră - Salonic, Grecia, Premiul II la Concursul "W.A.Mozart" - duo classic, Premiul I la Concursul de Interpretare din cadrul Festivalului muzicii maghiare, ed. a III-a de la Centrul Cultural Maghiar, București.

Raluca Stratulat a susținut recitaluri și concerte la Muzeul "George Enescu", Palatul Șuțu, Casa scriitorilor - București, Centrul Ungar - Bruxelles - Belgia, Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu, "Gala tinerilor laureați" - Arcuș, Palatul Cotroceni.

Tânăra pianistă Ksenija Aleksandra Vukadinovic, născută în București, la data de 28 iulie 1992, este elevă în clasa a XII-a la Liceul de Muzică "George Enescu" din București, sub îndrumarea profesoarei Elisa Bârzescu. De-a lungul activitații sale artistice a obținut Marele Premiu al categoriei "Excellence I" la "Concours Musical de France" (Paris, 2005), Marele Premiu al Categoriei la Concursul International "Sigismund Toduta" (Deva, 2004), Premiul I la Concursul International "Carl Filtsch" (Sibiu, 2005), Premiul I la Concursul International "Vojislav Vuèkoviæ" (Belgrad, 2006), Premiul de Excepție la Concursul Internațional "Pro-Piano" (Bucuresti, 2003-2006), Premiul I la faza națională a Olimpiadei de Muzică (anii 2004, 2006, 2007, 2009) etc.

A participat la diverse masterclassuri cu Csiky Boldiszar și profesorul Walter Krafft (Târgu Mureș, 2003), profesorul Fabrizio Menin (București, 2008), profesoara Elisso Virsaladze (Sermoneta, 2010). A susținut recitaluri în cadrul Institutului Cultural Italian (București, 2008, 2010), Muzeul Nottara (București, 2007), Palatul Șuțu (București, 2005). În sala mare a Ateneului Român, a interpretat Concertul de pian în fa minor BWV 1056 de Johann Sebastian Bach sub bagheta dirijorului Bogdan Vodă cu Orchestra "Lyceum Strings" a Liceului de Muzică "George Enescu" (Bucuresti, 2007). A apărut în programele unor festivaluri importante din România: "Tinerii și Muzica" (Bucuresti, 2008) și Piața festivalului "George Enescu" (București, 2004, 2007). În cadrul emisiunii "Muzicieni de azi, muzicieni de mâine" difuzată în direct la Radio România Cultural, a apărut ca solistă (București, 2004-2007, 2010) și în duo cu Mihai Cocea în anii 2008 și 2009.


Adriana Nițu