Arhivă : Cronici Înapoi

Concert Schumann - Ravel la Filarmonica 'George Enescu'

Publicat: marți, 5 Octombrie 2010 , ora 10.41

Stagiunea Filarmonicii "George Enescu" a continuat joi, 30 septembrie 2010, cu un concert dedicat compozitorilor Robert Schumann și Maurice Ravel, sub bagheta dirijorului Jin Wang.

În deschidere, uvertura Manfred, compusă de Schumann după poemul omonim de Byron, o lucrare unitară din punct de vedere al ideilor muzicale, caracterizată prin puternice contraste dramatice. Aceasta a precedat Concertul în la minor pentru pian și orchestră de Schumann, descris adesea ca unul dintre cele mai poetice concerte romantice din literatura pianului. Această descriere s-a reflectat și în interpretarea solistului Eugen Indjic.

Aflat pentru prima oară pe scena Ateneului, pianistul născut la Belgrad și naturalizat american a urmărit reflectarea ideii poetice a muzicii, pe care Schumann dorea să o subordoneze elementelor de virtuozitate. Jin Wang a intermediat cu succes colaborarea pianistului cu orchestra, nu doar din punct de vedere ritmic, ci și al unității tematice și expresive. Pentru cele două bis-uri, Eugen Indjic a pregătit Chopin și Debussy, al cărui preludiu Focuri de artificii a reflectat stăpânirea tehnicii pianistice și lejeritatea în interpretare.

Cea de-a doua parte a concertului a fost dedicată creației lui Maurice Ravel, prin două lucrări binecunoscute: Valsul și Bolero. Concepția coregrafică și orchestrația densă și variată din punct de vedere timbral au evidențiat calitățile interpretative ale ansamblului orchestral, dar și pe cele solistice ale partidei de suflători, dacă ne referim la Bolero.

Concepția dirijorală a lui Jin Wang s-a dovedit și de această dată eficientă, printr-o construcție a frazei atent studiată și rafinamentul variațiilor agogice și dinamice. Nu a lipsit nici bis-ul Filarmonicii "George Enescu", pentru care dirijorul a ales o lucrare plină de interiorizare și melancolie, Valse triste de Jean Sibelius.

Andreea Chiselev