Arhivă : Cronici Înapoi

Ascultă 5 minute de muzică clasică, un proiect inedit propus și organizat de Radio România Muzical

Publicat: luni, 4 Octombrie 2010 , ora 9.49

Un nou proiect purtând marca Radio România Muzical, sub titulatura Ascultă 5 minute de muzică clasică, se concretizează începând de vineri, 1 octombrie 2010, când a avut loc deschiderea oficială, în Piața Universității. Inițiativa se derulează pe tot parcursul lunii octombrie și constă în difuzarea a 5 minute de muzică clasică, în fiecare zi a acestei luni, în spații neconvenționale - hipermarket-uri, mall-uri, librării, magazine de bricolaj, muzee și chiar parcuri.

Zgomot de motoare, un girofar de ambulanță, aglomerație: în acest cadru obișnuit pentru centrul Bucureștiului s-a făcut auzită, chiar dacă pentru scurt timp, muzica clasică la deschiderea proiectului. Totul a început, nu în mod întâmplător pe 1 octombrie, dată declarată Zi Internațională a Muzicii, după cum nu a fost întâmplătoare nici alegerea locului în care s-a desfășurat evenimentul: Piața Universității, una dintre cele mai aglomerate zone ale Capitalei.

Cei care au participat la această audiție colectivă în aer liber au putut asculta înregistrarea Coralului din Cantata nr. 147 de Johann Sebastian Bach în interpretarea lui Dinu Lipatti, în semn de omagiu dedicat legendarului pianist de la a cărui dispariție se vor împlini, pe 2 decembrie 2010, 60 de ani. Și tot în cadrul proiectului inițiat de Cristina Comandașu, redactor șef adjunct al Radio România Muzical, a fost prezent și violoncelistul Marin Cazacu, cel care a interpretat pro bono Johann Sebastian Bach. Poate că prin astfel de proiecte vom face mai ușor diferența dintre a auzi și a asculta și poate că, în timp, muzica clasică își va recăpăta locul cuvenit în peisajul cultural contemporan.


Liliana Staicu, redactor-șef Radio România Muzical:

«Am ales să demarăm acest proiect, să deschidem oficial campania Ascultă 5 minute de muzică clasică într-un spațiu propice cum este Piața Universității, într-o zi specială, Ziua Internațională a Muzicii și să legăm această idee de numele lui Dinu Lipatti; pentru că în acest an, pe 2 decembrie, se vor împlini 60 de ani de la moartea sa, un moment pe care toată lumea muzicală internațională îl marchează. Radio România Muzical va avea aportul său în acest sens în lunile următoare. Astăzi, în Piața Universității am ascultat Coralul din Cantata nr. 147 de Johann Sebastian Bach în interpretarea lui Dinu Lipatti pentru că, din punctul nostru de vedere, Lipatti reprezintă cea mai pregnantă voce a pianisticii românești în lume și poate chiar a artei interpretative românești în general. Cred că este o inițiativă deosebită, care va contribui cât de puțin la îmbogățirea spirituală și la tot ceea ce înseamnă înfrumusețarea vieții noastre de zi cu zi în această lume care ne agresează sonor în permanență. De aceea, le recomand tuturor să asculte, cu sufletul, 5 minute de muzică clasică pe zi și cu siguranță ziua le va fi mult mai frumoasă.»


Marin Cazacu,
solistul serii, ne-a vorbit despre locul muzicii clasice în peisajul cultural românesc:

«Cred că sufletul românilor s-a deschis față de muzica clasică. Iar pe cei ce sprijină astfel de proiecte îi felicit; această idee mi se pare atât de fabuloasă, încât la primul "strigăt" am fost prezent. Românii au nevoie de muzică, iar dintre genurile de muzică ce le stau la dispoziție, probabil că muzica clasică este cea care ne pune înainte tot ceea ce este mai frumos în această lume, tot ce înseamnă Frumos din punct de vedere uman, spiritual.»


La eveniment a fost prezentă și Marina Constantinescu, realizatoare de emisiuni la Televiziunea Română:

«Sunt atât de emoționată și de fericită în acest moment - îmi aduc aminte că acum mai multe luni, Cristina Comandașu mi-a cerut părerea în legătură cu acest proiect, pe care l-am sprijinit ca idee și apoi am încercat să îl sprijin și în lumea teatrală. Mi se pare extraordinar, aproape ireal să încerci să îmblânzești această junglă în care trăim, prin cultură, prin sunet, prin muzică. Sunt convinsă că muzica și artiștii de valoare și propunerile Radio România Muzical vor îmblânzi acest haos din jurul nostru și poate că la anul vom fi aici mult mai mulți, pentru că am ascultat 5 minute de muzică.»


Corina Ciuplea, studentă la Universitatea Națională de Muzică:

«Această inițiativă mi se pare absolut genială; chiar am remarcat că muzica te scoate parcă puțin din toată această gălăgie și din acest mediu foarte zgomotos și aglomerat și face ca Bucureștiul să pară divin.»


Cristina Comandașu,
redactor-șef adjunct Radio România Muzical:

«Cum s-a născut proiectul? E destul de simplu: într-o zi, cred că o zi de luni, după ce făcusem cumpărăturile în supermarket, mi-am zis: De ce oare să nu auzim muzică clasică la supermarket? Acela a fost momentul declanșator, iar de la această idee până la punerea în practică au trecut câteva luni - au fost câțiva pași făcuți, o grămadă de telefoane date și negocieri cu partenerii, dar nu foarte dure pentru că, spre surprinderea mea, toți partenerii care au auzit de această idee au spus "Da, vrem!" În urmă cu câteva zile l-am sunat pe domnul Marin Cazacu, i-am povestit despre acest proiect și mi-a răspuns: "Da! Știu despre Ascultă 5 minute de muzică clasică, e o idee extraordinară". Nici nu a mai fost nevoie de altceva. I-am spus doar foarte timid: "Atunci credeți că ați putea lua în considerare să veniți și să cântați Bach?" Iar Marin Cazacu a făcut un gest minunat, cântând pro bono în favoarea muzicii, a venit aici să ne încânte și să ne arate că de fapt muzica nu înseamnă doar note, ci mesaj, solidaritate.

Ce urmează? Eu îmi propun ca acest proiect să devină unul bianual - în octombrie pentru că este Ziua Internațională a Muzicii și în martie, deoarece pe 24 martie postul Radio România Muzical a emis pentru prima dată. Îmi doresc ca acest proiect să se extindă pe cât mai mulți ani, îmi doresc să fie nu doar 5 minute, ci poate 10, 15 sau 20. De fapt, îmi doresc ca acest proiect să fie contribuția noastră ca post de radio la înfrumusețarea spațiului public și la o stare de normalitate, pentru că muzica clasică înseamnă de fapt o normalitate a spiritului.»

Alexandra Cebuc