Arhivă : Cronici Înapoi

Serata italiană la Ateneul Român

Publicat: vineri, 24 Septembrie 2010 , ora 13.33

Sub bagheta dirijorului de origine chineză Jin Wang și având-o ca solistă pe soprana Ana Cebotari, Orchestra Filarmonicii "George Enescu" a concertat pe 22 septembrie 2010 în cadrul Seratelor Muzicale în București. Programul a cuprins arii și momente orchestrale din opere ale unor compozitori italieni precum Giuseppe Verdi, Gaetano Donizetti, Giacomo Puccini sau Gioachino Rossini.

Încă din debut, orchestra s-a remarcat în Uvertura operei "Forța destinului" prin omogenitatea partidelor instrumentale, diversitatea dinamicii și preocuparea pentru o interpretare convingătoare. Trebuie menționată aici contribuția dirijorului Jin Wang, al cărui profesionalism este apreciat în egală măsură de public și de instrumentiști.

Un nume nou pe scena Ateneului a fost tânăra soprană Ana Cebotari, masterandă a Universității Naționale de Muzică din București. Cu posibilități tehnice bune dar volum destul de mic, soprana nu are încă maturitatea interpretării unor arii precum cea a Musettei din Boema sau Sempre libera din "Traviata". Nereușind să pătrundă în profunzime rolurile abordate, Ana Cebotari a câștigat admirația publicului prin căldura timbrului vocal, sensibilitatea și prezența scenică plăcută de care a dat dovadă.

Revenind la Orchestra Filarmonicii, momente instrumentale precum uverturile operelor "Wilhelm Tell" și "Bărbierul din Sevillia" sau Marșul triumfal din "Aida" au fost reușite atât din punct de vedere tehnic, cât și interpretativ, o mențiune specială fiind datorată partidei de alămuri.

Dirijorul Jin Wang a fost primit călduros și de această dată de către publicul bucureștean și a răspuns invitației de a contribui la interpretarea ca bis a Brindisi-ului verdian.


Andreea Chiselev