Arhivă : Cronici Înapoi

Concertul inaugural al Zilelor Culturale ale Băncii Naționale a României

Publicat: marți, 7 Septembrie 2010 , ora 11.22

Duminică seara, 5 septembrie 2010, s-a deschis Săptămâna Culturală, eveniment organizat până în 10 septembrie de Banca Națională a României, instituție ce sărbătorește, în 2010, 130 de ani de la înființare.

În deschiderea concertului inaugural - ce a avut loc în Sala Mare a Ateneului Român - au rostit alocuțiuni Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României, invitatul special al serii, Jean-Claude Trichet - Președintele Băncii Centrale Europene și Traian Băsescu, Președintele României.

Onoarea de a inaugura Săptămâna Culturală a Băncii Naționale a României a revenit Orchestrei Filarmonicii bucureștene, dirijorului Horia Andreescu și pianistului Andrei Licareț. Programul prezentat de muzicieni a fost ales de comun acord cu organizatorii și a cuprins opusuri ale câtorva dintre cei mai cunoscuți compozitori "est-europeni" - după cum a declarat Mugur Isărescu în discursul domniei sale.

Am audiat, astfel, Rapsodia română nr. 1 în La major de George Enescu, poemul simfonic Vltava de Bedrich Smetana, părțile a II-a și a III-a din Concertul nr. 1 în mi minor de Frederic Chopin, Șase dansuri românești de Bela Bartok, un vals și o polcă de Johann Strauss-fiul precum și celebra Horă staccato a lui Grigoraș Dinicu (orchestrată de Pancio Vladigherov).

Un program extrem de atrăgător, deci, în care centrul de greutate l-au avut cele două momente extrase din concertul în mi minor de Chopin, interpretate cu multă delicatețe de pianistul Andrei Licareț.

Ca bis orchestra a oferit celebrul vals "Valurile Dunării" de Iosif Ivanovici, lucrare scrisă în același an în care Banca Națională a României lua ființă - 1880.

Irina Vasilescu