Arhivă : Cronici Înapoi

Finalul Concursului și Festivalului Internațional “Hariclea Darclée” de la Brăila

Publicat: marți, 17 August 2010 , ora 12.38

Târziu în seara zilei de duminică, 8 august 2010, s-a încheiat ediția a XV-a a Festivalului și Concursului Internațional de canto “Hariclea Darclée” inițiat de soprana Mariana Nicolesco.

150 de ani au trecut de la nașterea marii noastre soprane, al cărei nume a fost încă o dată onorat prin prezența a 184 de tineri veniți din toate colțurile lumii. A fost un maraton de 13 zile – concurs și festival, cu recitaluri, o operă în concert, “Don Pasquale”, un concert pe esplanada Dunării și seara de gală. Sala Teatrului “Maria Filotti” a fost arhiplină în fiecare seară iar bătălia pentru premii foarte strânsă. Multe voci frumoase, tineri aflați la început de drum s-au întrecut artistic cu cei cu experiență mai mare pentru premii consistente.

Marele premiu de 15.000 de dolari a fost câștigat de soprana Edith Borsos din România și de baritonul Alvaro Lozano Guttierez din Spania. Premiul I de 10.000 de dolari a revenit baritonului rus Alexei Lavrov, mezzo-sopranei din Serbia Sanja Djuradjevic și tenorului român Cristian Mogoșan. Premiul al II-lea de 7000 de dolari a fost împărțit de trei soprane din România, din București: Iulia Dan, Veronica Anușca și Valentina Naforniță, iar premiul al III-lea, în valoare de 5000 de dolari, de alți trei români: sopranele Luiza Fatyol, Adela Zaharia și de baritonul Bogdan Baciu, toți clujeni. Au mai fost oferite și alte premii, pentru că au mai fost, după cum spuneam și alte voci frumoase iar departajarea s-a dovedit a fi dificilă.

Pentru cei 150 de ani de la nașterea Haricleei Darclée, la Brăila, manifestările tutelate de soprana Mariana Nicolesco au avut într-adevăr un aer de sărbătoare. Publicul a fost mai numeros ca niciodată și îmbucurător a fost nu numai numărul mare de concurenți ci și valoarea lor măsurabilă artistic în calitățile vocale și interpretative.

Această ediție a Concursului Internațional “Darclée” mi s-a părut că a închis o etapă dar a deschis alta, în care Brăila, orașul lui Darclée, pare a intra în forță în circuitul concursurilor importante ale Uniunii Europene și asta nu poate aduce decât beneficii tuturor, public și artiști deopotrivă.
Mihaela Soare