Arhivă : Cronici Înapoi

Austrian Hours la Green Hours

Publicat: joi, 18 Februarie 2010 , ora 14.29
În seara zilei de 18 februarie 2010 a avut loc în Clubul de jazz Green Hours din capitală un nou concert din seria Austrian Hours. Invitat a fost de această dată Cvartetul Christoph Pepe Auer. Ansamblul nu s-a aflat pentru prima oară în România, dar s-a aflat pentru prima dată în București, fiind anterior invitat în cadrul Festivalului „Plai” de la Timișoara.

Cei patru muzicieni – Christoph Pepe Auer la saxofon și clarinete, Martin Reiter la pian, Matthias Pichler – bas, Peter Kronreif – baterie – au interpretat numai compoziții proprii, din ceea ce au numit ei, fără vreun exces de originalitate, The New York Sessions și The Vienna Sessions. Melodiile din prima categorie sunt, desigur, compuse în New York și influențate de muzica unor artiști precum Wayne Shorter, Jimmy Merritt și Ornette Coleman. Cele din a doua categorie sunt compuse „acasă”, în Viena.

Am putut asculta, deci, un jazz modern, care deși se afla destul de departe de cel tradițional, nici nu inova în nici un fel. Pe de altă parte, pregătirea lor universitară era mai mult decât evidentă. Este vorba mai degrabă de o anumită atitudine față de muzică decât despre tehnică în sine. Elementele originale folosite erau foarte calculate, Christoph Pepe Auer avea o afinitate pentru efecte ce puteau fi obținute fie pe clarinet, fie pe saxofon, toate piesele erau construite cu un anumit arc, erau dozate cu puțin prea multă precizie.

Membrii cvartetului au dat însă dovadă de profesionalism, dar și de simțul umorului – la final au interpretat o piesă inspirată de hit-ul techno al anilor ’90 “Rhythm of the Night” al formației italiene Corona.

Următorul eveniment din seria de concerte Austrian Hours at Green Hours va avea loc joi, 4 martie 2010.
Andra Ivănescu