Arhivă : Cronici Înapoi

O primă Serată Muzicală în București, cu Mihaela Martin și Thomas Hoppe

Publicat: vineri, 16 Iulie 2010 , ora 15.03

În toiul verii, când lumea muzicală intră în vacanță, numărul concertelor scade, lăsând melomanii în așteptarea unei noi stagiuni. Pentru cei mai puțin răbdători, deschiderea Seratelor Muzicale în București - organizate la Ateneul Român de Asociația "Lanto Arte", a însemnat miercuri, 14 iulie 2010, un prilej de sărbătoare datorat recitalului violonistei Mihaela Martin și pianistului german Thomas Hoppe. Selectat din repertoriul clasico-romantic, programul serii, înscris în sfera sentimentului introvertit, a surprins publicul mai ales prin modul de interpretare în care a fost abordat, cei doi instrumentiști redând muzical sentimente precum încrederea și bucuria.

De la Sonata op. 30 nr. 8 de Beethoven și Sonata în La major de Franck, până la Scherzo de Brahms și Valsul-Scherzo op. 23 de Ceaikovski, de la virtuozitate strălucitoare și până la melancolie profundă, muzica a stat permanent sub semnul Contrastului - timbral, dinamic și de tempo. Duo-ul Mihaela Martin - Thomas Hoppe a impresionat prin sincronizare, acuratețe intonațională, dar și prin aparenta ușurință cu care a făcut trecerea de la exaltarea prezentă în muzica lui Beethoven, la caracterul nostalgic "marca Brahms", lirismul diafan, armoniile surprinzătoare din partitura lui Franck și muzica plină de mister a lui Ceaikovski.

Trebuie să menționez totodată impresia puternică pe care mi-a transmis-o Suita populară spaniolă de Manuel de Falla, o lucrare prezentată rar în viața muzicală românească. Nu știu exact cine a fost "magicianul" care a creat, printr-o paletă bogată a armoniilor, nuanțelor și timbrurilor, o lume muzicală fascinantă: violonista Mihaela Martin, pianistul Thomas Hoppe sau compozitorul Manuel de Falla? Oricare ar fi răspunsul, seria Seratelor Muzicale bucureștene se anunță captivantă.

Alexandra Cebuc