Arhivă : Cronici Înapoi

In memoriam Yvonne Loriod

Publicat: joi, 20 Mai 2010 , ora 15.01
Luni, 17 mai 2010, s-a stins din viață, la vârsta de 87 de ani, pianista franceză Yvonne Loriod. Virtuoză de excepție, Yvonne Loriod a fost muza celebrului ei soț, compozitorul Olivier Messiaen, care i-a dedicat toate lucrările sale pentru pian începând din 1943. Pentru că avea o memorie extraordinară și pentru că poseda o tehnică ireproșabilă, Messiaen își permitea orice tip de artificiu în compozițiile sale fiindcă știa că nu îi vor pune nicio dificultate soției sale.

S-au cunoscut pe când Yvonne era studentă la Conservatorul din Paris, iar Messiaen, atunci abia eliberat dintr-un lagăr de concentrare - profesor la amintita instituție academică. Este important de menționat că Yvonne Loriod a excelat, de asemenea, ca interpretă a "Undelor Martenot", ceea ce l-a stimulat pe Messiaen să compună muzică pentru acest instrument.

După moartea soțului ei, în 1992, s-a dedicat publicării manuscriselor sale. În ultima parte a vieții le spunea adesea celor care o intervievau că își dorește "să aibă parte de o moarte blândă, pentru a fi din nou alături de soțul ei".

Petra Gherasim