Arhivă : Cronici Înapoi

Finala Concursului “Eurovision Young Musicians“ de la Viena

Publicat: miercuri, 19 Mai 2010 , ora 10.44

Cu finala Concursului "Eurovision Young Musicians", din 14 mai 2010, s-a deschis festivalul Wiener Festwochen, care se desfășoară în fiecare an în capitala Austriei între 14 mai și 20 iunie. Cei șase candidați selecționați au cântat pe o scenă amenajată în fața primăriei din Viena, locul tradițional unde se organizează în luna decembrie Târgul de Crăciun și care a devenit un spațiu emblematic al orașului, vizitat în această perioadă de foarte mulți turiști.

Concertul cu intrare liberă, transmis pe numeroase canale de televiziune, a dorit evident să capteze un public cât mai larg și să transmită o imagine a Vienei contemporane, care dorește să rămână un oraș al muzicii, o placă turnantă a schimburilor internaționale și, nu în ultimul rând, o poartă spre tradițiile muzicale din Estul european. Juriul, prezidat de Peter Eötvös din Ungaria, a decis ca laureata acestei ediții să fie flautista Eva Nina Kozmus din Slovenia, urmată de violonista Guro Kleven Hagen din Norvegia și de pianistul Daniil Trifonov din Rusia.

Minunat luminată, scena a captivat publicul foarte numeros din piața primăriei printr-un spectacol strălucitor, datorat excelenței tinerilor interpreti, muzicii captivante, îmbinând elemente din genul clasic, din jazz, din muzica de film și cea de estradă. Încheiat cu Marea poloneza briantă interpretată de Daniil Trifonov, concertul a fost, indirect, și un omagiu adus compozitorului Frédéric Chopin, de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta 200 de ani.

Haiganuș Preda-Schimek