Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de marți seara

Publicat: miercuri, 28 Aprilie 2010 , ora 16.07

Seară de 27 aprilie 2010 la Sala mică a Ateneului Român... și o nouă ediție a Stagiunii rezervate tinerilor muzicieni, s-a desfășurat în prezența unui public destul de numeros. Am avut prilejul sa urmărim un recital susținut de patru muzicieni: Mădălina Stan - soprană, Neli Niculae - soprană, Mihai Cojocaru - chitară și Lidia Butnariu - pian.

Programul a fost unul foarte variat: un potpuriu de piese cunoscute semnate George Gershwin, lucrări de Manuel de Falla, Fernando Sor, Ruperto Chapi, Geronimo Gimenez și Fernando Obradors, interpretate pe rând de cele două soprane, acompaniate de chitaristul Mihai Cojocaru și de pianista Lidia Butnariu.

Soprana Neli Niculae a interpretat și Habanerași Seguidilla de George Bizet, iar chitaristul Mihai Cojocaru a oferit un moment solistic - Două valsuri venezuelene de Antonio Lauro.

Soprana Mădălina Stan a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, secția canto, la clasa lectorului universitar Roxana Toader, apoi cursurile de masterat. S-a perfecționat de asemenea cu Denyce Grace, Leontina Văduva, Cecilia și Dan Mizrahy. A susținut recitaluri și concerte în România, Italia, Spania, Austria, Germania, Lichtenstein și Bulgaria. A colaborat cu artiști de renume - Pompeiu Hărășteanu, George Emil Crăsnaru, Vladimir Deveselu. În genul vocal-simfonic, Mădălina Stan a concertat sub bagheta dirijorilor: Cristian Mandeal, Jin Wang, Iosif Ion Prunner, iar în 2007 a fost invitată ca solistă a Missei de Bernstein, în cadrul Festivalului internațional "George Enescu", dirijor Wayne Marshall.

Soprana Neli Niculae este absolventă a Universității Naționale de Muzică din București, la clasa profesoarei Sanda Șandru. Este laureată a concursurilor naționale de interpretare de la Ploiești, Timișoara și a Festivalului-concurs "Darclée" de la Pitești. Din 1996 este artist liric în Corul Filarmonicii "George Enescu". A cântat în cadrul unor concerte desfășurate la Radiodifuziunea Română, la Filarmonica "George Enescu" și a susținut recitaluri în Germania și Marea Britanie. În 2005, Neli Niculae a participat la seria de concerte din cadrul Expoziției Mondiale din Aichi, Japonia.

Mihai Cojocaru s-a născut în 1977 în București. A studiat chitara la Liceul de muzică "George Enescu" cu Liviu Georgescu și la Hochschule für Musik "Franz Liszt" din Weimar - Germania cu Gerhard Reichenbach. A câștigat premii la concursuri naționale și internaționale (olimpiade de muzică de la Sinaia, Craiova, București) și a apărut în emisiuni radio și TV. În calitate de solist, Mihai Cojocaru a cântat împreună cu Filarmonicile din Satu-Mare și Bacău și a susținut recitaluri la București, Arad, Cluj, Constanța, Weimar.

Pianista Lidia Butnariu este absolventă a Universității Naționale de Muzică din București, secția pian. A studiat cu maeștrii Dan Grigore și Sandu Sandrin și a susținut recitaluri și concerte pe scene din București, Brașov, Brăila, Bacău, Timișoara. Din 2007 activează ca maestru acompaniator la Opera Națională din București, iar din 1992 este cadru didactic la Universitatea Națională de Muzică. În 2003 a fost numită pianist oficial al "Vacanțelor muzicale" de la Piatra Neamț, iar în 2004 - al proiectului internațional "Rusalka" de la Sibiu.

Cele două soprane, Mădălina Stan și Neli Niculae, au oferit un program atractiv, care, în ciuda unor mici imperfecțiuni, a scos în evidență calitățile deosebite ale celor două interprete: voci bine impostate, sensibilitate, muzicalitate și o interpretare "în stil" a lucrărilor prezentate. Momentul solistic susținut de chitaristul Mihai Cojocaru a fost unul excepțional, cele două valsuri venezuelene fiind interpretate cu multă sensibilitate de tânărul muzician. Pianista Lidia Butnariu le-a susținut cu rafinament pe cele două soprane, astfel că seara de marți, 27 aprilie 2010 de la Sala mică a Ateneului Român, a fost una reușită, finalizată cu aplauze și flori...


Adriana Nițu