Arhivă : Cronici Înapoi

Festivalul Chei - concert de muzică rusă

Publicat: miercuri, 28 Aprilie 2010 , ora 12.59

În cadrul celei de-a doua ediții a Festivalului "Chei" organizat de Universitatea Națională de Muzică din București, s-a desfășurat pe 27 aprilie 2010 un concert dedicat muzicii ruse din secolul al XIX-lea. Dornic de a asculta lucrări prezente rareori pe afișele de concert, publicul a umplut Sala "George Enescu" a instituției, pentru a asculta programul condus de dirijorul Alexandru Ganea și pe soliști: tânăra soprană Valentina Naforniță, studentă a Conservatorului bucureștean și violonistul Florin Croitoru, un nume consacrat în viața muzicală românească.

Încă de la începutul serii muzicale s-au făcut simțite eforturile membrilor orchestrei "Universitaria"- alcătuită din studenții Universității Naționale de Muzică - de a fi un ansamblu omogen, capabil de a reda mesajul unor lucrări solicitante din punct de vedere tehnic și expresiv. Iar dacă soprana Valentina Naforniță - care a interpretat Arioso-ul personajului titular din opera Iolanta de de Piotr Ilici Ceaikovski și Scena și aria Marfei din opera Mireasa țarului de Nikolai Rimski-Korsakov - a adus în prim plan patosul reținut specific temperamentului rusesc, Florin Croitoru a prezentat Concertul pentru vioară și orchestră în Re major de Ceaikovski într-o versiune incisivă, ilustrând un continuu zbucium interior și subliniind mesajul lucrării mai degrabă prin contraste de tempo decât prin diversitate timbrală sau a nuanțelor.

Seara muzicală s-a încheiat în acordurile Uverturii Marele Paști Rusesc de Nikolai Rimski-Korsakov, o lucrare în care suspansul, acumulările de tensiune și solemnitatea au fost subliniate printr-un colorit timbral sugestiv. Prima zi a Festivalului "Chei" s-a încheiat în aplauze entuziaste: probabil că acestea se vor repeta și la concertele următoare.


Alexandra Cebuc