Arhivă : Cronici Înapoi

Finalul seriei Austrian Hours la Clubul Green Hours

Publicat: joi, 18 Martie 2010 , ora 12.09

Recitalul Trio-ului Klaus Paier a încheiat în seara de 17 martie 2010 seria de concerte Austrian Hours at Green Hours, o inițiativă a Forumului Cultural Austriac și a Ambasadei Austriei.

Acest ultim eveniment a fost unul extraordinar. De mult n-am mai văzut trei oameni cu atâta muzică în sânge. I-am ascultat pe cei trei cu sufletul la gură. Klaus Paier - acordeon, Stefan Gfrerrer - contrabas și Roman Werni - baterie au amestecat elemente de jazz tradițional cu momente pasionale de tango, dar și cu muzică clasică. Dar nu asta e important.

Ce contează cu adevărat este că după mult timp am văzut din nou pe o scenă muzicieni cu o tehnică impecabilă, al căror scop nu era să-și demonstreze tehnica impecabilă. În muzica lor, când dansantă și pasională, când lentă și meditativă, s-a simțit lejeritatea interpreților, seninătatea lor.

Cu o minuțioasă atenție asupra dozajelor, atât la nivel mic, cât și la nivelul unei piese întregi, și o diversitate ritmică incredibilă, ansamblul a demonstrat multe, lăsând însă impresia că nu are nimic să demonstreze. Ansamblul aparent neobișnuit - acordeon, contrabas și baterie - nu a părut deloc un experiment, iar momentele solistice au fost pline de profunzime. Deși majoritatea lucrărilor erau compuse de Klaus Paier, ansamblul a cântat și lucrări celebre ca Blue Rondo a la Turk de Dave Brubeck sau Libertango de Astor Piazzola.

Muzica lor a amintit pe alocuri de formații precum Portico Quartet sau Gotan Project și a dat dovadă de profunzime, fără însă a fi încărcată, rămânând cumva volatilă.

Klaus Paier Trio și programul lor intitulat "Dragonfly" au încheiat, deci, frumos seria de concerte Austrian Hours de la Green Hours. Sperăm că aceasta este doar prima și nu și singura ediție a mini-stagiunii jazzistice.


Andra Ivănescu