Arhivă : Cronici Înapoi

„Tango Emoción” la Opera Națională București

Publicat: marți, 9 Februarie 2010 , ora 14.13
Cine nu a văzut oare filmul „Parfum de femeie”?! Scena tangoului lui Al Pacino din această producție mi-a apărut în minte cu prilejul unui spectacol inedit, prezentat în premieră marți, 9 februarie 2010, în Foaierul Galben al Operei Naționale București. Din pasiunea pentru tangoul argentinian s-a născut o „poveste scenică”, imaginată de mezzo-soprana Oana Andra și intitulată Tango Emoción. Partenerul de scenă al artistei în acest proiect – inclus în cadrul Studioului Experimental de Operă și Balet “Ludovic Spiess” și realizat regizoral și coregrafic de Valentin Roșca – a fost baritonul Andras Chiriliuc.

Totul a pornit de la muzica a 17 tangouri celebre, majoritatea selectate din creația compozitorului Carlos Gardel, dar și din cea a lui Astor Piazzolla sau Juan Carlos Cobian; cei doi protagoniști au redat în original versurile create, între alții, de Carlos Gardel și Horacio Ferrer, iar dansul și proiecțiie video au pigmentat acțiunea cu iz latin a piesei, din care, bineînțeles, nu putea lipsi „Soțul gelos”, interpretat de Eugen Bobu. Acompaniamentul pianistic asigurat de Mihaela Vîlcea a însoțit replicile personajelor pe tot parcursul acțiunii, adaptând în planul registrației diversele „comentarii”.

Obiecte–simbol precum o mască și o statuie, dar și intensitatea gradată a luminii – sugerând ziua, înserarea și noaptea – au însemnat mijloace prin care muzica a descris o poveste spusă la timpul prezent, în care s-au regăsit emoția, pasiunea și iluzia specific umane; și chiar dacă temperamentul latin a fost subliniat, nu am scăpat de impresia unei nostalgii permanente, legată poate de trecerea timpului, însă este posibil ca proiecțiile video alb–negru, înfățișând Buenos Aires-ul anilor `30, să fi fost de vină.


Mezzo-soprana Oana Andra (foto):

Tango Emoción este un spectacol de excepție și sper să fie primit de public cu multă pasiune și în concordanță cu dăruirea pe care o simțim noi când cântăm și dansăm. Tangoul este un fenomen aparte, seducător, plin de pasiune, iar pentru mulți e chiar un stil de viață. Este un crez de ardere intensă a întregii firi, o dorință de a trăi printr-un dans în care nu poți râmăne indiferent față de partener, ci ești absorbit în eul celuilalt.

„Tango Emoción” - poveste scenică pasională imaginată de mine pe baza a 17 tangouri celebre este un vis de iubire etern posibilă, etern dorită, o evadare din realitatea abrutizată de ritmuri agresive și depersonalizante într-o lume a trăirilor autentice intense, o lume în care nu există singurătate, în care celălalt îți este mereu prezent în suflet. Din acest spectacol cânt și dansez împreună cu baritonul Andras Chiriliuc, acompaniați la pian de Mihaela Vâlcea. Regia și coregrafia este semnată de Valentin Roșca, iar scenografia – de Viorica Petrovici.

Cred că este unul din cele mai moderne spectacole care s-au văzut vreodată la Operă sau la Studioul Experimental și aducem noi înțelesuri, mult mai profunde poveștii pe care am imaginat-o. Chiar cred că o să surprindă foartă multă lume; sper că în mod plăcut...”
Cronică de Alexandra Cebuc
Declarație preluată de Larisa Clempuș