Arhivă : Cronici Înapoi

Concertul lui Moșu’

Publicat: duminică, 31 Ianuarie 2010 , ora 16.12
Îmi apăr fervent și frecvent generația și timpurile, cu care mă identific de bună voie. Am însă momente în care argumentele împotriva mea și a noastră sunt atât de multe încât mă simt neputincioasă în lupta mea de a apăra și de a explica. În 31 ianuarie 2010 am avut un astfel de moment.

În Studioul „Mihail Jora” a avut loc Concertul lu Moșu’, concert dedicat lui Florian Lungu (foto), care poartă această poreclă, după propriile spuse, din clasa a III-a. Un mare promotor al jazzului la noi în țară, care face emisiuni de jazz la Radio România de 43 de ani. Și sala nu a fost nici pe jumătate plină.

Noi, cei puțini prezenți, am putut asculta mari interpreți români de jazz și blues, alături de Big Band-ul Radio dirijat de Ionel Tudor. Prezentator a fost, desigur, Florian Lungu. Fiecare dintre invitați (patru la număr) a avut câte un scurt moment care a constat din două-trei melodii. Pianistul Marius Popp a interpretat două piese compuse de Count Basie, contrabasistul Johnny Bota – două de Duke Ellington.

Au urmat două melodii de Jerome Richardson și, respectiv, Niels Gerhardt, ambele interpretate de Big Band-ul Radio. Aici, Florian Lungu a profitat de moment și ni i-a prezentat pe toți membrii orchestrei.

În continuare l-am ascultat pe Mike Godoroja. A cântat o melodie alături de formația sa Blues Spirit și încă două alături de Big Band. Prima a fost „Hats of to Roy Harper”, aparținând formației Led Zeppelin. Celelalte două au reprezentat un blues mai tradițional – este vorba despre „Let the good times roll” și „I’m ready”.

A urmat Johnny Răducanu, care după câteva comentarii, unele pline de amărăciune, altele pline de umor, după ce a mai depănat și câteva amintiri, s-a așezat la pian și ne-a încântat cu puțin jazz în forma sa cea mai pură.

La final, doi dintre soliștii serii – Mike Godoroja și Johnny Bota – s-au alăturat încă o dată Big Band-ului pentru a interpreta melodia „Blues in my Shoes” de Peter Herbolzheimer.

În concluzie, îmi pare rău că nu a profitat mai multă lume de această ocazie de a vedea atâtea nume importante din jazzul românesc, adunate la un loc de Florian Lungu.
Andra Ivănescu