Arhivă : Cronici Înapoi

Recital de pian Catalin Nicolae Dima

Publicat: marți, 27 Ianuarie 2009 , ora 12.41
Între Diavol si Piticii Grotesti ai Noptii, la pian Catalin Nicolae Dima...Înainte de calatorie..

La 24 de ani, Catalin Nicolae Dima este absolvent (cu nota 10) al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti la clasa îndrumata de prof.univ.dr.Dana Borsan, aflându-se acum la cursurile de Master ale aceleiasi cunoscute pianiste. Pe lânga concursurile, recitalurile sau concertele la care tânarul muzician a fost prezent în tara, sunt de mentionat cursurile de maiestrie la care a participat în ultimii ani la Reichenau sau New York, unde a studiat cu Jenö Jandö, Emanuel Krasovsky, Irina Morozova si Alexander Braginsky. Printre activitatile anului trecut se numara câstigarea bursei organizate de "Yamaha Music Fondation of Europe" de la Bucuresti, sau admiterea la bursa masterclass-ului "Cours Internationaux de Perfectionnement Musical" de la Luxembourg.

Pe scena de recital...
Lucrarile prezentate în fata publicului fac parte din literatura pianistica grea, solicitanta, amestecând virtuozitatea cu necesitatea de a se reda "adevaruri" sonore din cele mai profunde zone ale existentialului.
Wanderer- Fantasie de Franz Schubert a fost piesa de introducere: o sonata ale carei patru parti se cânta fara oprire, în partea a doua a careia se aude o tema din liedul "Calatorul" al marelui romantic, prelucrata multiplu apoi. Naratiunea, plina de contraste, între învolburari cavaleresti, momente gratioase, dramatism, portiuni lirice, zburdalnice, dansante sau pline de tensiune, dispune de considerabile dificultati tehnice, care, se spune, l-au facut pe compozitor sa afirme ca "Diavolul o poate cânta", si nu, din pacate, autorul ei...
Catalin Nicolae Dima a redat partitura cu atentie, spre mijlocul lucrarii intrând treptat în rol, atingând accente ale punctelor culminante care urmau...
A doua creatie pianistica auzita a fost Sonata în si minor de Franz Liszt, de asemenea o piatra de încercare pentru "alergatorii" pe clape albe si negre, pusa de cel considerat (împreuna cu Frederic Chopin) întemeietor al pianisticii moderne.
Momentele de început extatice, drumul plin de peisaje ale unor trairi duse la culminanta, apoteoza ca o ajungere la concluzia unui "Da" victorios al starii de cunoastere, l-au invadat pe pianist crescendo, el oferind acea rostire definitiva ceruta de scrierea pe note.
Iar "Scarbo", personajul rautacios, bântuitor al cosmarelor noptilor noastre, din Suita "Gaspard de la nuit" de Maurice Ravel si-a etalat salturile furioase, clipocirile pline de...forta, si-a clamat existenta neastâmparata cu rezonante...spaniole, gonindu-si nelinistea între grav si acut si disparând brusc într-o suspensie...tonala, cu concursul lui Catalin Nicolae Dima, actor dezlantuit si plin de expresivitate, uitând de problemele tehnice ale partiturii..., într-o ofranda totala...

Publicul ...

Cei din sala, cuceriti, au rasplatit interpretarea cu aplauze, strigate de "Bravo", au oferit tânarului muzician flori, l-au felicitat în "culise", printre acestia aflându-se si una dintre primele sale profesoare, Gabriela Enasescu.
Tatiana Ghenuche Galan