Arhivă : Cronici Înapoi

Traffic Strings la Sala Radio

Publicat: sâmbătă, 4 Aprilie 2009 , ora 11.32
Ritmurile tango-ului argentinian au fost aduse în prim-plan într-o noua orchestratie, cu prilejul concertului inedit ce a avut loc la Studioul "Mihail Jora" în 4 aprilie. Programul, alcatuit exclusiv din creatii apartinând compozitorului argentinian Astor Piazzolla, a fost propus de membrii ansamblului "Traffic Strings", ansamblu condus de violistul Lucian Moraru. Initial un cvintet de coarde, formatia "Traffic Strings" îi mai reuneste în componenta actuala - de opt istrumentisti - pe pianistul Horia Maxim, acordeonistul Fernando Mihalache si pe naistul Vladislav Panush.

Drumul de la nostalgie la pasiune a fost parcurs prin intermediul unor lucrari compuse de Astor Piazzolla, celebru virtuoz al bandoneonului - pentru instrumentul sau, dar si pentru pian sau chitara - si reorchestrate în versiunea pentru octet de Lucian Moraru. Piesele selectate, printre care faimosul ciclu "Anotimpurile la Buenos Aires" si selectiuni din cea de-a doua "Suita de tangou", au însemnat o incursiune în genul "Noului Tango", initiat de Piazzolla ca o "replica" la adresa genului traditional.

Armonia cromatica, specifica jazz-ului, disonantele si complexitatea ritmica ce caracterizeaza creatia compozitorului s-au împletit cu efecte marca "Traffic Strings", conturând contraste sugestive, timbrale si de tempo; "dialogurile" naiului cu vioara prima, dar si efectele instrumentelor cu coarde - pizzicato, glissando si ricochée - au "pigmentat" seara muzicala dedicata lui Astor Piazzolla, compozitor care, în ciuda dorintei de a inova, era convins ca "în Argentina totul se va schimba, în afara de tango".
Alexandra Cebuc