Arhivă : Cronici Înapoi

Recital Daniel Goiti la Ateneul Român

Publicat: miercuri, 15 Aprilie 2009 , ora 11.22
Într-o lume axata din ce în ce mai mult pe violenta, cruzime si superficialitate mi se pare salutara ideea celor de la Fundatia "Genesis", aceea de a pune în lumina arta si armonia ei. "Frumosul" a fost cuvântul-cheie al discursului introductiv tinut de Ioana Nicula, Presedinte al Fundatiei "Genesis" si de Cosmin Alexandru, Presedinte al Fundatiei "Erudio". Iar publicul lor tinta este reprezentat de copii. Astfel a fost inaugurat în seara de 15 aprilie la Ateneu Centrul Cultural "Genesis". Si ce alta metoda mai potrivita de a sarbatori un asemenea eveniment decât prin muzica?
Pianistul clujean Daniel Goiti a fost invitat sa sustina un recital al carui repertoriu a fost atent selectionat: "Piese lirice" de Grieg, Romanta si Studii-tablou de Rahmaninov si "Tablouri dintr-o expozitie" de Musorgski. Maiestria artistului a fost evidenta înca de la primele acorduri care au învaluit sala. Piesele de Grieg au redat cu fidelitate caracterul specific norvegian imprimat de compozitor. Studiile de Rahmaninov au gasit în interpretarea lui Daniel Goiti o balanta perfecta între impetuozitate, melancolie, bucurie exploziva si rafinament. Dupa o scurta pauza, pianistul a revenit în fata claviaturii pentru a interpreta suita lui Musorgski. Si din nou artistul a dat frâu liber sensibilitatii sale iesite din comun, strunita însa, de o tehnica ireprosabila. Acordurile au avut greutatea necesara pentru a contrabalansa lejeritatea primavaratica a cadentelor. Prospetime, caldura si bucurie, iata ceea ce Daniel Goiti a daruit cu generozitate oamenilor veniti sa îl asculte. Iar la final publicul l-a rasplatit pe pianist cu aplauze la fel de generoase timp de minute în sir.
Recitalul sustinut de Daniel Goiti a fost în ton cu primavara care s-a instalat în sfârsit: cu un parfum subtil, cald si surâzâtor.
Petra Gherasim