Arhivă : Cronici Înapoi

Offenbach si blues-uri la Brasov

Publicat: miercuri, 29 Aprilie 2009 , ora 10.44
Brasovul a fost în sarbatoare între 20 si 26 aprilie 2009, cu ocazia Zilelor orasului. La final a fost organizat un eveniment special: Orchestra Filarmonicii Brasov, Corul si solistii Operei brasovene si trupa "Deane's Big Band" si-au reunit fortele pentru a oferi zecilor de mii de oameni adunati în Piata Sfatului un sfârsit de saptamâna de neuitat.

Desi fusese planificat pentru seara de sâmbata, 25 aprilie 2009, concertul a trebuit amânat din cauza vremii ploioase pentru duminica la orele 13.00. Însa asteptarea a meritat deoarece pe lânga evenimentul în sine, oamenii au avut parte de vreme calduroasa si însorita, ceea ce a facut si mai agreabil concertul în aer liber.

Piesele alese au fost potrivite ocaziei: arii si uverturi cunoscute si îndragite de toata lumea au prins viata sub bagheta dirijorului Cristian Orosanu si în interpretarea solistilor Adrian Marcan, Anda Pop si Valentina Margaras, dar si a instrumentistilor Filarmonicii brasovene: aria toreadorului Escamillo din "Carmen" de Georges Bizet, o arie din "Candide" de Leonard Bernstein sau minunata barcarola din "Povestirile lui Hoffman" de Jacques Offenbach, iata câteva dintre bucatile muzicale ce au însufletit ieri centrul Brasovului în prima parte a spectacolului oferit.

În cea de-a doua parte a urcat pe scena irlandezul Haydn Dean, proprietarul unui pub brasovean. Pasionat de muzica si dispunând de o voce foarte puternica, Dean si-a creat o trupa care încet-încet a devenit renumita si care se bucura intens de aprecierea locuitorilor burgului transilvanean. Dean a interpretat piese de Frank Sinatra ("My way", "Strangers in the Night"), de Joe Cocker, Tom Jones, Louis Armstrong si altii. Combinatia dintre muzica clasica si blues-uri a fost tocmai potrivita pentru un concert în aer liber care a marcat zilele orasului. De altfel nu este pentru prima data când Primaria Brasov organizeaza asemenea evenimente care au avut mereu drept rezultat imediat, un public extraordinar de numeros în Piata Sfatului. În plus este si o metoda de popularizare si de promovare a institutiilor culturale brasovene.

Mergând pe principiul "Daca nu vine muntele la Mohamed, merge Mohamed la munte", atât orchestra Filarmonicii, cât si Opera au reusit sa atraga mai multi oameni în salile lor de concerte, respectiv de spectacole. Un pariu din care toti au avut de câstigat, iata ce a reprezentat spectacolul-eveniment sustinut în 26 aprilie 2009 la Brasov.
Petra Gherasim